Hoofdsponsors

BMP Elsbeemd      

Vanuit ’t Hökske doen we diverse tellingen voor de SOVON. SOVON verricht vogeltellingen over heel Nederland. De bekendste telling is wel de tuinvogeltelling. ’t Hökske doet wat specifiekere tellingen, waaronder telling vanuit het Broedvogel Monitoring Project (BMP). Bij dergelijke tellingen worden in een bepaald gebied in het voorjaar alle broedvogels geteld. Door vele jaren achter elkaar dezelfde tellingen te doen, krijg je een goed beeld over de vogelstand binnen een gebied.

Zelf heb ik het genoegen om al heel wat jaren in de Elsbeemd BMP-tellingen te doen. Voor degenen die de Elsbeemd niet kennen: dit is het Molenbeekdal (en ook de Elsbeek) tussen de Maasbreeseweg en de Goenjeweg. Het is een gevarieerd nat gebied met dichte broekbossen, rietvelden en weilanden. Deze variatie zorgt ook voor een grote variatie in vogelsoorten.

Vanaf 2002 tellen we de broedvogels in dit gebied. In de periode begin maart tot half juni maken we vrijwel wekelijks een ronde door het gebied. Meestal doen we dit rond zonsopkomst, want dan zijn de zangvogels het actiefst. In mei/juni betekent dit wel erg vroeg uit de veren, maar het ochtendconcert van de vogels maakt dit dik en dubbel de moeite waard. Enkele soorten, denk aan een sprinkhaanzanger of een houtsnip zijn laat op de avond ook nog actief. Daarom tellen we ook een paar keer rond zonsondergang.

Als we naar de ontwikkelingen van de vogelstand kijken dan zien we toch wel wat verschillen. Met sommige soorten gaat het prima, maar een aantal soorten zijn we ook kwijt. De IJsvogel bijvoorbeeld zijn we al 10 jaar kwijt uit het gebied. Een andere soort is de Patrijs. Op zich is hier wel een verklaring voor te vinden, want het gebied is alleen maar natter geworden. Gelukkig zien dus ook soorten terug komen. Na enkele jaren van afwezigheid, kwamen we afgelopen jaar weer de Blauwborst, Kievit, Braamsluiper en Waterhoen tegen. Noemenswaardig blijft altijd de grote dichtheid aan Nachtegalen. Afgelopen jaar hadden we 8 broedgevallen!

Vind je het leuk om een keer mee te wandelen, dat mag natuurlijk. Laat het even weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. ’s Morgens is het mooiste, maar kom je zelf slecht uit je nest, kun je ook een keer ’s avonds mee.

John Raedts