Oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen nesten inventariseren/tellen.

 

Zoals de naam doet geloven broeden de oeverzwaluwen in steile oevers van rivieren en waterplassen. Dit is echter niet altijd het geval. We hebben meegemaakt dat ergens in een veld een hoge zandberg lag met aan een kant een steile wand. In deze wand hebben in dat jaar 101 oeverzwaluwen een nest gegraven. Een nestholte heeft een diepte van 50 tot 100 cm horizontaal in de wand.

  

De oeverzwaluw (Riparia riparia) is een kolonievogel. De nesten bevinden zich meestal in een steile wand dicht bij elkaar. In het begin van het seizoen tel ik meestal op afstand, met behulp van verrekijker en telescoop. Later in het seizoen loop ik langs de wand, indien dat mogelijk is. Zo kan ik beter waarnemen of alle gegraven gaten ook werkelijk nestgaten zijn. Sommige gaten zijn maar 10 cm diep. Dan is het dus geen nestholte. Op afstand is dit moeilijk te zien. In een steile wand kan ook zomaar een andere holenbroeder een nest gegraven hebben. Hierbij denk ik dan aan een ijsvogel of een bijeneter. Dit heb ik, Andre Seijkens, echter nog niet meegemaakt.

  

 

Contactpersoon:

Andre Seijkens 
 André Seijkens

 

Terug