-wie melde zich als eerste? Wie waren de andere mede oprichters?

Begin jaren negentig hing er een briefje bij de jumbo met de tekst:

Wie heeft er interesse om mee de natuur in te gaan en voornamelijk vogels kijken.

Hier heb ik op gereageerd, op deze manier kwam ik in contact met Henk Maessen. Via Henk kwam ik in 1994 in contact met Robbert Vernooy.

Toen ik lid was van het IVN Helden kwam ik via via in contact met Ralf Bovee en Paul Wijnen. Wij kwamen op het idee om een vogelwerkgroep op te richten. Samen met Robbert, Henk, Ralf en Paul hadden we de eerste vergadering op 2 mei 1995 bij mij thuis. Tijdens de vergadering die buiten was (het was mooi weer), vlogen er nog een paar kraanvogels over.

 

-Hoe komen jullie aan de naam ’t Hökske?

Onze eerste projecten waren Bosuilen en kerkuilen nestkasten ophangen. Hökske is

een ander woord voor en slaat op broedkast.

 

-Waar hielden jullie je in begin mee bezig?

Voornamelijk bos en kerkuilen, een jaar later kwam het weidevogelproject erbij.

Ook maakten we uitstapjes naar de Hamert, Elsbeemden, Heesbeemden en de Mariapeel. Het eerste jaar begonnen we ook met een weekendje weg, dit was de eerste twee jaar Ameland. De weekendjes doen we nu nog steeds.

 

-Veel veranderd in de vwg? Verschil tussen toen en nu?

De groep is enorm gegroeid, we begonnen met 5 leden en nu hebben we een kleine 40 leden. Door het grote aantal leden kunnen we ook meerdere projecten uitvoeren. De achteruitgang van bepaalde vogels is ook wel te merken, met name bij de weidevogels vergeleken met de jaren 90 en nu.

 

-waarom is er een vwg nodig, je hebt toch vogelbescherming?

Als VWG bereik je lokaal meer, dit hebben we als VWG in de loop der jaren wel bewezen. In de gemeente Horst aan de maas is nu veel meer bekend over bepaalde vogelsoorten die anders niet bekend waren. Mede door de inventarisaties en (trek) tellingen. Verder is ook informatie verstrekken een taak van de VWG, zoals Cursussen en verschillende informatie over bepaalde vogelsoorten in de weekbladen en lezingen.

 

-Wat doen jullie nou precies?

Voornamelijk tellingen van Broedvogels in verschillende natuurgebieden in de gemeente Horst aan de maas, watervogeltelling, Bos, Kerk en steenuilen project,

Huiszwaluwtellingen in de gemeente. Informatie, Cursussen en gewoon lekker gezellig vogels kijken met de groep.

 

-Waar is dit voor nodig?

Zo kan met zien hoe het met de vogelstand gaat, of bepaalde vogelsoorten achteruit of juist vooruitgaan. Of het aantal kolonievogels stabiel blijft. Mochten bepaalde soorten achteruitgaan kan men acte ondernemen.

 

-Reclame mocht maken voor de vwg welke manier en wat zou jij zeggen?

Ga gewoon een keertje mee met een excursie. De VWG is een erg gezellige club waar iedereen gelijk is of je nu wel of geen vogelkennis hebt. Naast de gezelligheid is de VWG ook erg actief en serieus met veel kennis.

 

-Zeg in enkele regels waarom je lid zou moeten worden van de vwg

Je bent bezig met het beschermen van vogels en kunt met alle projecten die je wilt mee lopen. Tevens ben je lekker buiten actief. Naast bezig zijn met vogels maak je ook kennis met een gezellige en enthousiaste groep mensen.

 

-Activiteiten

Big Day Wat houdt dit in?

Dit houd in om in 1 dag zoveel mogelijk vogels te zien of te horen. Dit gaat zich waarschijnlijk voornamelijk afspelen in de Mariapeel.

Lezig waarom Rode wouw?

De rode wouw is een van de mooiste roofvogels van Nederland. Het gaat ook langzaam beter met de rode wouw in Nederland. De meeste mensen praten ook graag even over de rode wouw, b.v. laat maar een rode wouw overkomen, of is al een tijdje geleden dat we een rode wouw zagen. Het is ook een zeer mooie vogel die graag wordt gezien.

 

-Toekomst hoe ziet deze eruit volgens jullie?

De vogelwerkgroep heeft veel bereikt en is niet meer weg te denken in de regio en Noord-Limburg. Veel gegevens van de VWG staan dan ook bij verschillende instanties in het bestand. Hoop dat we nog veel nieuwe leden mogen begroeten.

 

 

Terug