-wie melde zich als eerste? Wie waren de andere mede oprichters?

In het voorjaar van 1994 kwam ik Henk Maessen tegen gekomen in de Castenrayse Vennen. Na een aantal keren met hem (en zijn gezin) vogels te hebben gekeken, werd ik in de winter van 1994/1995 voorgesteld door Henk aan Hans-Peter. Ons eerste gezamenlijk vogel-kijk-uitje was naar de Elsbeemden. En de klik was er… We bleven samen vogels kijken en konden elkaar veel nieuwe dingen leren. Via Hans-Peter maakten we al snel kennis met  Paul en Ralf. Zij liepen rond met het idee om een VWG te beginnen en ik zag het wel zitten om me daarbij aan te sluiten.

-Hoe komen jullie aan de naam ’t Hökske?

Ons eerste officiële projecten hadden te maken met het plaatsen van nestkasten voor Bosuilen en Kerkuilen.                                                                                                       

-Waar hielden jullie je in begin mee bezig?

 Het begin was kleinschalig met allemaal een eigen functie tijdens de maandelijkse vergaderingen en een eigen bijdrage met waar je eigenlijk goed in was. Ik kon zo veel vertellen over het vogels herkennen en het luisteren en determineren van de verschillende soorten. Ook was het jaarlijkse weekend weg met de VWG meteen een grote hit en zijn de uitjes op o.a. Ameland met z’n allen onvergetelijk.

-Veel veranderd in de vwg? Verschil tussen toen en nu?

Ik ben helaas, door een verhuizing, niet meer actief betrokken bij de groep. Maar ik heb er vrienden voor het leven rondlopen, hoewel de groep ondertussen flink gegroeid is en ik niet iedereen meer persoonlijk ken.

-waarom is er een vwg nodig, je hebt toch vogelbescherming?

Met een VWG kan je veel op lokaal gebied bereiken, dat heeft deze VWG de afgelopen jaren wel bewezen. In omgeving Horst/Sevenum zijn nu belangrijke dingen bekend over vogels, die anders niet bekend waren. Veel info nu over broedvogels, weidevogels, trekvogels, door ter plekke te tellen. Ook laagdrempelig info geven is een belangrijke taak voor een VWG, kijk maar naar interesse voor cursussen en excursies.

-Wat doen jullie nou precies?

Voorlichting geven, bescherming, inventarisaties, samenwerken en gewoon gezellig vogels kijken. Te veel om op te noemen.

-Waar is dit voor nodig?

Anders gaat er veel informatie verloren. En onbekend maakt onbemind. Je kunt laten zien dat het goed gaat met vogels, of juist niet. Dan kan je gericht in actie komen.

-Reclame mocht maken voor de vwg welke manier en wat zou jij zeggen?

VWG ‘t Hökske is naast een actieve, serieuze groep met veel kennis, ook een ontzettend gezellige groep waar iedereen welkom is en gastvrij wordt ontvangen.

-Zeg in enkele regels waarom je lid  zou moeten worden van de vwg

Je bent actief bezig met het beschermen van vogels en ziet resultaat, je leert heel veel over herkenning en maakt van je hobby vogels kijken een echte passie en je leert veel gezellige leuke mensen kennen.                                                           

-Activiteiten

Big Day Wat houdt dit in?                                                                        

Zo veel mogelijk vogels op 1 dag! Ik geloof dat het de bedoeling is om dit te gaan doen in de Mariapeel (onze ‘Heilige Grond’).

Lezig waarom Rode wouw?

Één van de mooiste roofvogels van Nederland en een soort die het de laatste jaren beter lijkt te doen als broedvogel. Dus er valt zeer veel over te vertellen…

Bovendien loopt de Rode Wouw een beetje als een ‘rode draad’ door de geschiedenis van de VWG. Het is een graag geziene gast tijdens de trektijd en we mochten de soort ook regelmatig gezamenlijk bekijken.                                                                               

-Toekomst hoe ziet deze eruit volgens jullie?

Rooskleurig… Veel bereikt in de afgelopen jaren, dat heeft VWG Hökske een begrip gemaakt in en om Horst en Sevenum. De groep is niet meer weg te denken uit Noord-Limburg. Hopelijk kunnen we nieuwe mensen enthousiast maken om bij de VWG aan te sluiten.

 

Terug