Vale Gier | 7 augustus 2017

In oktober 2016 heb ik samen met mijn vrouw Agnes een rondreis gemaakt met de auto. Ons eerste doel was Gorges du Verdon in Zuid Frankrijk. Gorges du Verdon is de bekendste en grootste kloof van Europa. Uitgesleten door een rivier over een lengte van ca 25 kilometer. De rotswanden zijn wel 700 meter hoog. Het is een gewild gebied voor natuurliefhebbers en vogelaars kunnen er hun hart ophalen. Toen we er doorreden werden we verrast door een groot aantal roofvogels. Op een uitkijkpunt zijn we gestopt. Er vlogen tientallen grote roofvogels die we toen, als beginnend vogelaar, niet goed konden thuisbrengen. Ze maakten gebruik van de opstijgende warme lucht vanuit de diepe kloof. Omdat wij op een hoog punt stonden vlogen zo laag boven ons dat we soms in de schaduw van de vogels stonden. We hebben verschillende foto’s gemaakt. Later die avond deze vergeleken met de roofvogels in het ANWB vogelboek, de bijbel voor menig vogelaar. We hadden wel in de gaten dat we moesten zoeken bij de gieren maar dan de juiste eruit halen. Toen we een foto hadden doorgestuurd naar een ervaren vogelaar kwam de oplossing, het was de vale gier. Werkelijk zeer mooi om te zien, zeker als hij zo laag boven je vliegt.

 

Vale Gier (Gyps fulvus) Foto: ©Geert Lamers

Toen we in juni 2017 op vakantie waren in de Tarn, een natuurgebied in Zuid Frankrijk gelegen onder de Ardèche zagen we weer veel roofvogels en ja hoor ook hier erg vaak de Vale Gier. Wat bleek, ca 10 kilometer van de camping zat het infocentrum van de Vale Gier, la maison de Vantours. Voor iemand die er meer van wil weten hier de website: www.vantours-lozere.com Ben je een keer in de buurt een bezoek is zeer de moeite waard. Je kunt er met grote verrekijkers, door hen opgesteld, kijken naar de Vale Gier, die daar de hele dag op rotsen zitten en rondvliegen. Ook is er een mooie expositie van de Vale Gier. Zij hebben in de jaren zeventig de Vale Gier hier uitgezet omdat hij in Frankrijk met uitsterven bedreigd was. En jawel ze zijn hier gebleven en gaan broeden. Ze hebben nu ruim zeventig broedparen. Ook de Monniksgier (ca 10 broedparen) en de Lammergier (ca 6 broedparen) komen hier voor.

De Vale Gier is een roofvogel met een lengte van ca 110 cm en een spanwijdte van ca 235 cm. Hij is een aaseter en eet uitsluitend kadavers van o.a. schapen, geiten en ander klein wild wat in de bergen sterft. Hij kan zijn spijsvertering zo aanpassen dat hij enkele weken zonder eten kan. De Vale Gier is een aaseter die al vliegend zoekt naar karkassen van dieren als runderen, schapen enz.. Deze worden opgespoord met het uitstekende gezichtsvermogen. Met name de zachtere delen worden gegeten, zoals de spieren en de ingewanden. Door zijn lange nek zonder veren kan de gier zijn kop relatief ver in een kadaver steken zonder dat de veren blijven haken. Vale Gieren foerageren in groepen, waarbij de dieren elkaar goed in de gaten houden. Als één gier voedsel vindt, vliegt de rest mee naar beneden.

Noud Janssen, lid VWG ‘t Hökske

Top