Gekleurde vogels | 4 februari 2018

Vogels komen in de meest uiteenlopende kleuren voor. De kleuren worden bepaald oor eumelanine en phaeomelanine. Eumelanine zorgt voor zwarte, grijze of donkerbruine kleuren, phaeomelanine geeft lichtbruin of lichtgeel. Kleuren zijn genetisch bepaald en worden dus overgedragen aan het nageslacht. Een deel van de vogels dankt hun kleurenpracht aan carotenoïden. Deze stof zorgt voor een rode of roze kleur. Te denken valt aan flamingo's en soms intens rode kleurkanaries. caroteen doer hier wonderen; de flamingo's halen deze stof uit kreeftjes, de kanaries halen die stof uit een potje van de kanariehouder. De mannetjes merels danken hun soms intens oranje sanvelkleur aan carotenoïden. Hoe feller de kleur des te beter is vaak hun voedingstoestand en dus ook aantrekkelijker voor de vrouwtjes. Afwijkingen in deze kleur wordt vaak veroorzaakt door slechte voeding.

Ringmus met leucismeWalter Jansen

Ringmus met leucisme, oktober 2017 Foto ©Walter Jansen

 

Hoe zit het dan met albino’s.

Albino’s missen beide soorten melanine, waardoor de veren kleurloos zijn en de ogen -doordat de bloedvaten doorschijnen- rood kleuren. Vogelsoorten waarbij delen van het vederpak door carotenoïden wordt gevormd kunnen echter nog wel gekleurde veren hebben. Een albino putter zal dus nog wel zijn rode masker kunnen hebben. Albino's leven in het wild meestal niet lang, omdat hun ogen erg lichtgevoelig zijn waardoor ze minder goed kunnen zien. Ze vallen daardoor gemakkelijker ten prooi aan roofdieren, mogelijk ook door hun gebrek aan schutkleur.

 

Bonte vogels

In het wild zien we wel vaak een tussenvorm: bonte vogels die voor een deel hun natuurlijke kleuren hebben maar voor een deel wit zijn. Dit verschijnsel heet leucisme. In een deel van de veren wordt geen melanine gevormd waardoor die wit worden. Sommige vogels zijn totaal wit maar hebben wel donkere ogen. Dat zijn dus geen albino’s. Soms wordt leucisme veroorzaakt door gebrekkige voeding of door gifstoffen. Dan is vaak een overgang in één veer waar te nemen van gekleurd naar wit. Dat duidt vaak op een slechte voedingstoestand tijdens de aanmaak van eumelanine en phaeomelanine.

Top