Verslag nachtzwaluwen excursie | 16 juni 2018

Op zoek naar de nachtzwaluw

Na een regenachtige ochtend klaarde het weer in de namiddag behoorlijk op, zodat de excursie op 8 juni naar de nachtzwaluwen in de Schadijkse bossen kon doorgaan! Om 21.00 uur vertrokken we met z’n achten in twee auto’s richting Meterik.

Bij de parkeerplaats in de Schadijkse bossen was het al behoorlijk druk, er waren meerdere vogelliefhebbers op pad gegaan om kennis te maken met de nachtzwaluw. Deze vogel broedt op heidevelden, zandverstuivingen en open dennenbossen, op de grond en op de kale bodem. Tijdens de avond en nacht vangen ze in hun vlucht nachtvlinders, libellen en kevers.

Rond 21.30 uur kwam de groep in beweging en we liepen over bospaadjes naar de rand van het open gedeelte van de Schadijkse bossen. Vanaf hier hadden we een mooi overzicht over het gebied. In de verte aan de bosrand zagen we enkele schapen. Verder was het nog opvallend stil. Alleen een overvliegende blauwe reiger, een houtsnip, verschillende merels, een zanglijster en de geelgors lieten zich horen. Langzaam begon het te schemeren en de lucht kleurde enigszins roze. De donkere  vliegdennen zorgden voor een mooi contrast.

In de verte hoorden we opeens de ratelende zang van de nachtzwaluw, we liepen omlaag richting de heidevelden en zandverstuivingen en al snel hoorden we zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Ook het klapperen van de vleugels tijdens de balts was te horen. Het onmiskenbare geluid van de nachtzwaluw ligt een beetje in het midden tussen een kwakende kikker en een tjilpende krekel.

Een aantal keren konden we de nachtzwaluw zelfs van dichtbij bekijken. Ze maakten tot vijf keer toe een mooi rondje op zoek naar insecten. Het viel op dat het beste een grote vogel is, het silhouet lijkt wel een beetje op een roofvogel, dat komt ook doordat de nachtzwaluw zo wendbaar is. De sfeer was even mysterieus als de vogel zelf. Inmiddels was het bijna donker en we besloten om terug te gaan naar de auto’s. Het was een heel aparte ervaring en we waren allemaal blij dat we aan de uitnodiging van ’t Hokske om deel te nemen aan deze excursie gehoor hadden gegeven. Jan en Mariet, heel hartelijk dank dat we deze mooie avond samen hebben meebeleefd.

 

Els van Knippenberg

Top