Kraanvogel   (Grus Grus) | 28 oktober 2018

De kraanvogel is een trekvogel. Ze trekken van het broedgebied in Scandinavië, Noordoost-duitsland en Polen naar t zonnige zuiden. Het Franse Lac du Ler is een belangrijke overwinteringplek. De meeste vogels overwinteren in Spanje rond het binnenmeer Laguna de Gallocanta halverwege tussen Madrid en Barcelona en in de Extramudura waar ze zich voeden met t eten van eikels, oogstresten, gras en vruchten. Vaak trekken ze in grote troepen, in een V formatie onder luidt trompetterend richting het zuiden. Ze komen bijeen uit het oosten en noorden van Europa maar ook uit Rusland. Een grote verzamelplaats is Diepholz boven Osnabruck. Dit jaar zaten naar verluid; meer dan 100.000 kraanvogels te wachten op vertrek. Ganzen trekken ook in een V formatie maar de kraanvogel heeft een langere hals en de poten die achteruit steken. Voor vele vogelaars is t vertrekken of komen van kraanvogels een verandering van seizoen.

 

In Friesland ( Fochtelooerveen)en dit jaar ook in de Mariapeel zijn broedende kraanvogels waargenomen. Lauwersmeer, Oostvaarder plassen en Drentse heide en hoogveengebieden zijn broedgebieden die ideaal zijn voor kraanvogels. In de Grootte Peel. Mariapeel, Hamert en Meinweg zijn prima slaapplaatsen waar ook ze regelmatig verblijven. Het oosten van ons land ligt op de trekroute van noord naar zuid. Hier en daar worden kraanvogels waargenomen nu al op de terugweg naar het noorden, maar de meeste komen nog over. Ik vind het telkens prachtig om de kraanvogels te horen tetteren en te zien vliegen.

 

De kraanvogels is een flinke vogel van een 4.5 tot 5.5 kg met een hoogte van zo’n 1 tot 1.2 meter wat groots voor de Europese vogels. Vergelijkbaar met een grote gier en ooievaar. De kraan vogel is bijzonder want de baltshoudingen en de dans van deze vogels is bijzonder prachtig. Na de paring maken ze een nest op de grond, bijvoorkeur afgelegen en een tikkeltje verhoogt. De 2 eieren komen na 30 dagen broeden uit en de jongen vliegen 60 tot 70 dagen later uit.

 

Je kunt de Kraanvogel herkennen aan de lange vleugels met grote vingers op het eind van de vleugel, licht aan de voorkant en grijs met veel zwart. Zijn lange hals is typisch voor de kraanvogel waar een witte streep over de zwarte kop loopt. In het veld, moerassen en weiden onder eikenbomen heeft de kraanvogel een pluim met vleugelveren voor zijn staart heen hangen.

Top