(Aller)Kleinste Vogeltjes | 12 november 2018

Vogels zijn er in alle maten en gewichten. Er zijn enorme kolossen maar ook hele kleine vogels.

Ze leven verspreid over de gehele wereld en komen voor bij alle vogelgroepen.

 

Schreven wij vorige week over het goudhaantje, een vogel die je hier ook aan kunt treffen. Nu is het de beurt aan:

 

Het allerkleinste vogel ter wereld, en dat zal niemand verbazen, is een kolibrie; namelijk de bijkolibrie of zunzuncito (Mellisuga helenae), een voor uitsterven gevoelig, endemische vogelsoort op Cuba. Behoort tot de familie Trochilidae (Kolibries), uit de orde Apodiformes (Gierzwaluwachtigen).

01.Bijkolibrie

 Bijkolibrie of zunzuncito (Mellisuga helenae) Foto ©David Ascanio

 

Kolibries komen alleen op het Amerikaanse continent voor, van Alaska tot Vuurland. In Azië, Afrika en Australië komen vogels voor die er op lijken, deze behoren tot de Nectariniidae (Honingzuigers). Zoals de naam al zegt, is de bijkolibrie amper groter dan een grote bij, vijf tot zes cm groot met een gewicht van tussen de 1,6 en 2,6 gram. Het vrouwtje is iets groter en weegt meer dan het mannetje. Door de briljante kleuren is deze bijkolibrie een vliegend juweel. Het mannetje is groen van kleur met grijs-witte onderdelen en een iriserende vuurrode kop en keelvlek. De veren van deze vuurrode keelvlek zijn verlengd en kunnen worden opgezet. Het vrouwtje mist deze iriserende veren op kop en hals. Onvolwassen vogels lijken op het vrouwtje. Ze hebben een rechte, matzwarte snavel en een blauwachtige tot grijze bovenkant. Hun voedsel bestaat vooral uit nectar, zwevend voor een bloem, duwen ze hun korte, rechte snaveltje in de bloemkelk. In de vlucht vangen ze ook insecten. Ze leven in een terrein met bos en struikgewas en tuinen, soms in vrij open landschap met een voorkeur voor bosranden van natuurlijk, dicht bos met struikgewas en ontwikkeld bos waarin slingerplanten en epifyten ( zoals mossen, korstmossen, orchideeën, bromelia's) voorkomen.

01.Bijkolibrie map

Verspreidingsgebied van de bijkolibrie © wikipedia

 

De bijkolibrie heeft een sterk versnipperd verspreidingsgebied in Cuba, waaronder de provincie Ciudad de La Habana, het uiterst westelijk gelegen schiereiland Guanahacabibes, het berggebied Cuchillas de Toa, de omgeving van Mayarí en het kustgebied van Guantánamo. Daardoor is de kans op uitsterven aanwezig. Het leefgebied wordt ook aangetast door ontbossing waarbij natuurlijk bos wordt omgezet in gebied voor agrarisch gebruik zoals de teelt van cacao, koffie en tabak. Om deze redenen staat deze soort als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN.

Met de vriendelijk groeten, Nora Nelissen

Tot de volgende week.

Top