Vooruitgang remt vogelstand: wat is waar? | 19 november 2018

Ooit begonnen we trots met 2G als draadloze telefoonverbinding. Dat ooit was 2001, nog niet zo lang geleden. Particulieren konden vanaf toen gebruik maken van een GPS netwerk via draadloze verbindingen. Nog steeds wordt dit netwerk in grote delen van de wereld gebruikt, voor simpele data versturen als tekst is dit ook een prima systeem.

 

In Nederland is alles inmiddels overgetapt 3G en 4G.

3G staat voor de derde generatie in mobiele telefonie, de data versturen ligt tussen de 5 en 10 Megabit per seconde. Met deze snelheid kun je filmpjes, foto’s en andere beelden bekijken via mobiel internet. Wat een vooruitgang!! (Dachten we). Totdat in 2013 4G werd geïntroduceerd, een snelheid waarmee de nieuwere toestellen over het algemeen goed mee overweg kunnen. De snelheid van dataoverdracht is 10 tot 20 maal sneller dan de capaciteit van 3G. En toen kwam 5G, althans de eerste proeven zij gedaan met dit netwerk. 100 maal sneller dan 4G, onvoorstelbaar veel overdracht, 1000 tot 2000 maal sneller dan 3G. Voordeel van 5G: er kunnen veel meer mensen tegelijk op het internet, de overdracht gaat zonder storingen, veel apparaten kunnen tegelijk gebruik maken van internet in huis. Voorlopig staat de introductie van 5 G voor 2010 op de planning.

Samengevat: 2G 3G 4G 5G
Uitroldatum NL 2001 2004 2013 Verwacht 2020
Downloadsnelheid 40 kbps 5-10 mbps 100 mbps 10gbps
Reactietijd (latency) 300-1000 ms 100-500 ms <100 ms 1 ms
Kenmerk

Ook GSM genoemd. 

Digitaal bellen, sms en mms.

Draadloos internetten, 

videobellen.

Sneller internetten en 

HD video’s streamen

Nog stabieler en sneller

internetten, beter bereik en

moeiteloos streamen/videobellen

Bron: https://www.simonly.nl/nieuws/het-5g-netwerk-eindeloos-hd-streamen-en-niet-meer-wachten-voor-stoplichten

 

Tot zover de beschrijving van onze vooruitgang.

 

Kunnen we echter ongestoord de ether, het luchtruim vullen met straling zonder dat we andere systemen beschadigen? Het antwoord lijkt nu : geen data voorhanden. In het Huijgenspark in Den Haag zijn veel dode vogels gevonden. Van een grote groep spreeuwen viel een deel dood uit de boom. Volgens een aantal mensen omdat er een test is uitgevoerd met 5G op de lokale zendmast. Eenden in de grachten zouden allemaal raar gedrag vertoond hebben toen de test werd uitgevoerd en runderen in de buurt van Breda vertoonden vreemd gedrag toen er mogelijk met 5G werd getest. Er zijn  meerdere locaties gevonden waar na een test met het 5G netwerk, er spontaan een vogelsterfte optrad. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is het altijd moeilijk om een gebeurtenis en een gevolg goed met elkaar te verbinden: als er nu een test is en er zijn nu dode vogels, dan lijkt het logisch dat het de oorzaak van de dode vogels bij die test ligt. Het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn of een andere, onbekende reden, hebben. Het stoort niet eens dat we het nu niet weten, het stoort de waarheid vooral dat er niet transparant onderzoek gedaan wordt naar de gevolgen van de invoering van het 5G netwerk. Dat Mimikama, het Duitse onderzoekscollectief naar nepnieuws, op internet de complottheorie na grondig onderzoek op alle punten weerlegt geeft niet aan dat er geen verband is maar dat er naar aanleiding van deze test niet meteen een conclusies getrokken kan worden. Aanhangers  van de complottheorieën weten het echter wel zeker: dit toeval is te groot en  daarom moet het wel een feit zijn. Eén ding dat voor hen pleit is dat de bevolking door overheid en grote bedrijven te vaak van fake feiten zijn voorzien om schadelijke effecten onder te pet te houden. Denk aan DDT, CO2 uitstoot en het Roken. Dus enige scepsis is zeker te begrijpen. Dus is de nieuwste vooruitgang ook voor onze vogels ( en voor onszelf) echt een vooruitgang of  is het een technische vooruitgang waar veel nadelige gevolgen aan kleven. De tijd zal het leren, alertheid door ons allen is wel geboden.

Walter Jansen.

Top