Tuinvogeltelling 2019 | 12 januari 2019

Wie doet er weer mee?

Van 25 t/m 27 januari is het weer zover, wij gaan tellen! Maar wat gaan we tellen? De vogels in uw tuin. Waarom zal ik de vogels in mijn tuin tellen hoor ik u zeggen. Nou, tuinen vormen in het verstedelijkte Nederland een steeds belangrijker overwinteringplek voor allerlei vogelsoorten. Daarom organiseren Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland jaarlijks in januari de Nationale Tuinvogeltelling. De telling heeft als doel de aantallen en verspreiding vast te stellen van in tuinen overwinterende vogelsoorten. Hoe werkt het? Ga voor het raam zitten of op het balkon, met uitzicht op de tuin. Tel precies een half uur. Noteer per soort het hoogste aantal dat tegelijkertijd is waargenomen en geef deze online door via de sitewww.tuinvogeltelling.nl.

 

Om het tellen makelijker te maken zijn er verschillende hulpmiddelen, kijk hiervoor ook op de site. Er zijn app’s, handige tellijsten maar ook tips hoe u veel vogels in uw tuin krijgt. Verder staat er precies wat u moet doen om de telling goed te laten verlopen. In 2018 was de huismus nummer 1 in Nederland. Persoonlijk zie ik niet zoveel huismussen in mijn tuin dus ik vraag mij af welke vogel dit jaar het meeste geteld word. Op onze website staat een link naar de site van de tuinvogeltelling.

 

Wilt u uw kennis vergroten over vogels? Binnenkort start weer onze voorjaarscursus vogelherkenning. Hou hiervoor onze site in de gaten www.vogelwerkgroephokske.nl

 

Namens de vogelwerkgroep wens ik u veel tel plezier.

Tot een volgende keer, Ton Hagens.

Top