Nestkasten | 2 februari 2019

Tot een van de mogelijkheden om de vogelstand in onze naaste omgeving te verbeteren behoort het ophangen van nestkastjes. We hoeven nog niet direct te denken aan nestkasten ophangen in de vrije natuur, dit wordt al gedaan door de vogelwerkgroep. Maar als we al eens beginnen dáár waar iedereen er direct zelf bij betrokken kan zijn, n.l. in onze eigen tuin. Als we alleen al de gemeente Sevenum nemen, hier staan ongeveer 2700 woningen. Laten we grofweg aannemen dat er achter 1500 woningen een tuin is gerealiseerd, wat zou dat een nestgelegenheid bieden voor alle soorten mezen, kwikstaarten, roodstaarten enz.….

Voor de meeste tuinen zullen mezen kastjes over het algemeen het meest geschikt zijn om op te hangen. Eenvoudige vierkante kastjes zijn het gemakkelijkst om te maken. Vogels hebben geen voorkeuren voor de uitvoering van het nestkastje. De binnenmaten, de afmetingen van het vlieggat en de plaats waar het kastje wordt opgehangen zijn de dingen die tellen. Het beste kunt u belegen hout gebruiken wat goed gedroogd is. Vers hout heeft als nadeel dat het veel sneller krom zal trekken of zal splijten als het droogt. De binnenzijde hoeft niet geschaafd te worden, want de ruwe kanten geven grip als de jongen uit het nest proberen te kruipen. De komende maanden zijn de dagen nog kort en de avonden lang dus een mooie gelegenheid om nestkastjes te maken. U kunt ze dan meteen ophangen en de vogels kunnen er in schuilen tijdens een vorstperiode. Op de site van vogelbescherming vindt u alle informatie over nestkasten voor verschillende soorten vogels. Hier zijn ook de maten voor bodemoppervlak en invliegopening te vinden. Nestkastjes zijn ook kant-en-klaar te koop, maar hoedt u voor onbekende nieuwe ontwerpen die meer voor het oog zijn dan dat ze voldoen aan de biologische eisen.

Op de foto ziet u een nestkast bewoond door een paartje pimpelmezen, die af en aan vliegen met rupsen voor hun jongen. Het bodemoppervlak binnenwerks is 12 bij 12 centimeter en de diameter van invliegopening is 32 millimeter. De voorkant draait naar boven open om het kastje van binnen makkelijk schoon te kunnen maken. Nestkastjes mogen het hele jaar blijven hangen, vogels zoals mezen kunnen de nestkastjes ’s nachts of tijdens slechte weersomstandigheden gebruiken.

Pimpelmees voor nestkast C Jos Wijnen

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus) Foto ©Jos Wijnen

 

Omdat vogels zich hoger wat veiliger voelen kunt u de kastjes het beste op een rustige plek op ongeveer 2 meter hoogte hangen. Het mag niet in de volle zon hangen en moet beschut zijn tegen regeninslag, het nestkastje met de invliegopening naar het noordoosten ophangen is dus een goede keus. Bevestig de nestkastjes zodanig dat de katten er niet bij kunnen. 

Hopelijk heeft u succes en biedt uw tuin woongelegenheid aan een of ander vogelpaar. U zult er veel plezier aan beleven.

Tot een volgende keer. Jos Wijnen 

Top