Nepal Birdwatching | 5 maart 2019

Is birdwatching in Nepal leuker dan in Nederland?

Na een lange tijd van plannen en organiseren, zijn we nu weer in Nepal waar we de jongeren van de Helicon Helmond opleiding Dier, de kans geven kennis te maken met een totaal andere cultuur dan de Nederlandse cultuur. Er zit veel natuur in het programma en aan natuur gerelateerde onderwerpen. Birdwatching is een nieuw onderdeel, dat hebben we eergisteren uitgevoerd: aan de hand van een natuurgids vogels spotten in hun eigen leefomgeving. Met enig geluk mooie soorten gezien waaronder de scharrelaar, en de oriental  pied hornbill. Maakt het vogels kijken in Nepal daarom leuker dan in Nederland?

scharrelaar Nepal 2019 Walter Jansen

Scharrelaar (Coracias garrulus) ©Walter Jansen, Nepal 2019

   

Ontegenzeggelijk zijn de kleuren van de vogels in de tropen vaak mooier en feller dan in Nederland, een vliegende scharrelaar is met niets te vergelijken dat ik ken, zo blauw dat het altijd van grote afstand opvalt. Een Neushoornvogel kent zijn gelijke niet in Nederland en de bruine boomekster is prachtig getekend. Waarom is de hobby zo leuk in Nepal? Je zie leuke dieren en mooie vogels maar je bent ook gewoon buiten bezig, kunt genieten van alles dat je tegenkomt. Nepal is een land van uitersten. Acht van de 10 hoogste bergpieken van de wereld in liggen in Nepal er is een grote middengebergte reeks en een warm en relatief vlak laagland. Door de verschillende biotopen zijn er op relatief kleine afstanden van elkaar, veel soorten te vinden. Bij een van mijn vorige bezoeken scoorden we 101 soorten! Op één dag wel te verstaan. De grote variatie en totaal van elkaar verschillend soorten (nog meer dan in Nederland, en dat is al een erg goed vogelland), maakt het wel aantrekkelijk, de mooie kleuren en de relatief gemakkelijk benaderbare vogels maken het vooral ook leuker.

Indian pied hornbill Nepal 2019 Walter Jansen

Indian pied hornbill ©Walter Jansen, Nepal 2019

 

Toch hebben de vogels in Nederland vaak subtiele aftekeningen of kleurdelen waardoor ze mooi zijn. Het herkennen van biotopen en het kunnen vinden van zeldzamere verschijningen, maakt het ook in Nederland een bijzonder mooie vorm van tijdverdrijf of, als je het wat serieuzer aanpakt, een zinvolle invulling van je vrije tijd dat ook nog data oplevert binnen een groter geheel.

bruine boomekster Nepal 2019 Walter Jansen

Bruine boomekster ©Walter Jansen, Nepal 2019

 

Het zien van soorten die je niet vaak in het wild gaat tegenkomen, de andere kleuren op de vogels en het zoeken naar nieuwe soorten maken het leuk in elk land, ook in Nederland. En het spotten in omgevingen waar je ook andere dieren tegen kunt komen, als neushoorn, gaur, tijger en lippenbeer, maakt het altijd spannender dan vogels spotten in Nederland.

Is het leuker: zeker, is het spannender jazeker, is het spotten in Nederland daarom minder leuk : zeker niet. Ook met het spotten in Nederland kun je je hart ophalen en op zoek gaan nieuwe soorten in nieuwe gebieden.

Voor de komende twee weken blijft het zoeken in Nepal, daarna weer met veel plezier naar Nederland voor het spotten of tellen.

Vr. Gr. Walter Jansen.

Top