Verslag Paaswandeling | 22 april 2019

Paaswandeling, een mooie traditie.

Zoals elk jaar het geval is, was er ook dit jaar weer een tweede Paasdag en dus een wandeling in de Heere peel. Ook dit jaar waren we bij Petra en Paul van Aan de Drift te gast, daarvoor nog onze hartelijke dank. Tijdens deze  jaarlijkse paaswandeling waren er ruim 30 personen aanwezig en na een welkomstwoord van Paul zijn wij op stap gegaan, al of niet gewapend met eigen of geleende verrekijkers. De zon scheen er lekker op los en de temperatuur zat al in de 20 graden. De vogels lieten goed van zich horen en ook zien, je kon merken dat het voorjaar begonnen was. De vogels maken zich op voor een nieuw druk broedseizoen, een tijd van zorgen dat de eieren uitkomen en dan de jongen groot te brengen.

ekster kleinIlse HagensEkster (Pica pica) ©Ilse Hagens

 

De wandeling voerde ons lang de plas die aan de Lorbaan ligt, door de bossen langs het recreatiepark en later weer terug naar Aan de Drift. Tijdens de wandeling lieten de koolmees en pimpelmees zich natuurlijk horen. Omdat het zo lekker warm was  zagen wij al snel buizerds in de lucht en maakten de torenvalk en havik hun optreden. Niet alleen de roofvogels lieten zich zien; er waren opvallend veel gaaien en eksters die over vlogen. Op afstand hoorden wij de grote bonte specht ijverig roffelen om de aandacht te trekken van de dames, ook de groene specht lachte ons op afstand uit. Het kleinere spul zoals zwartkop liet van zich horen en zien en om alles goed uit elkaar te houden werden de vogelboekjes geraadpleegd. Want een vogel horen is één maar om hem te zien is twee en dan is een boekje handig. Vogelaars herkennen de meeste vogels aan hun zang en dit is niet altijd makkelijk en vergt veel geduld en oefening. Na een wandeling van bijna twee uur is koffie altijd wel lekker en deze stond klaar  in het bezoekerscentrum. Wederom een geslaagde wandeling waar de deelnemers jong en oud weer wat opgestoken hebben over de wondere wereld van de vogels.

Een wandeling door een nu al erg droog bosgebied, hopelijk krijgen wij toch nog voldoende regen de komende tijd. Liefst in de nachtelijk uren natuurlijk want dan ga ik niet op stap om vogels te kijken in de natuur.

 

Tot het volgend jaar en misschien mag ik u dan ook begroeten.

Met vriendelijke groeten, Ton Hagens

Top