Vogels op Java | 2 juni 2019

In de meivakantie zijn we (mijn vrouw en ik) op familiebezoek geweest bij dochter Anne, die haar 8 maanden stage loopt op Java, Indonesië. Deze mogelijkheid grepen we maar meteen aan om vogels te spotten immers, Tropische oerwoud, kusten en natuurgebieden zouden de mogelijkheid bieden om veel vogels (en andere dieren) te spotten en Indonesië staat bekend om zijn rijkdom aan vogels. Indonesië  een eilandenstaat met een totale oppervlakte van ruim 1.900.000 miljoen vierkante kilometer en met een bevolking van ruim 260 miljoen inwoners is het op drie na de grootse land van de wereld. De hoofdstad is (nu nog) Jakarta. Het land heeft 14572 eilanden, (in vergelijking : Nederland heeft een bevolking van 17 miljoen en een oppervlakte van bijna 42000 duizend kilometer.

 

Nederland Indonesië

Vergelijking met Nederland op ongeveer dezelfde schaal.

 

Er zijn echter een paar “kleine” details die het spotten van een reëel deeltje van de vogels in Indonesië te spotten.  Ondanks dat er in Indonesië ruim 1600 soorten voorkomen, is de vogeldichtheid niet altijd even hoog. Ter vergelijking: Nederland komen ruim 300 soorten vogels voor. Een nader klein detail is: Indonesië is enorm groot, als we de afmetingen van Indonesië op de wereldkaart leggen dan bestrijkt dat een gebied van Nederland tot midden Afrika of van Nederland tot ver achter Moskou of van Nederland naar de oostkust van Canada. De afstanden zijn dus enorm. Wij hebben vogels gespot vanaf Jakarta tot aan 20 km. boven de zuidkust, onder Jakarta : een minimaal klein deeltje van Java dus.

Is het spotten van vogels in Indonesië dan niet leuk? Het kan heel leuk zijn, je ziet (voor ons) bijzonder soorten, die je alleen uit boeken kent, maar het is ook bijzonder moeilijk: in dichte bossen zijn de vogels moeilijker waar te nemen, de bomen zijn aanzienlijk hoger dan bij ons dus een aantal vogels zitten ook veel verder weg en de geluiden zijn voor ons onbekend.  Last but not least: in Indonesië wordt nog veel gestroopt, je kunt veel vogels, die je het liefst in het wild zou spotten, op elke lokale markt in een kootje kopen. Door het stropen zijn vogels schuwer en zijn er minder vogels in het wild. Heeft dat zo’n impact dan op de wildstand? Door het verstoren van nesten, het vangen van volwassen vogels en het leeghalen van nesten voor de handel beperk je het vogelaantal enorm. Om een aantal vogels in het wild te kunnen spotten is het handig gebruik te maken van gebieden waar niet gestroopt kan worden zoals een Botanische tuin in Bogor (naast het presidentieel paleis). Hier komen veel vogels voor als bakermat van rust. Hieronder toch een aantal voorbeelden van vogels zoals gespot (al dan niet in een kooitje) 

 Kwak Walter Jansen  Askleurige Drongo Walter Jansen nonnetjes Walter Jansen
 Kwak ©Walter Jansen  Askleurige Drongo ©Walter Jansen Nonnetjes ©Walter Jansen
 Roetkopbuulbuul Walter Jansen DamalijsterWalter Jansen  Indische brilvogelsWalter Jansen
 Roetkopbuulbuul ©Walter Jansen Damalijster ©Walter Jansen  Indische Brilvogels ©Walter Janssen
   langs de weg te koop langs de weg te koop

Vogel spotten in Indonesië is een uitdaging, er komen de meest fantastische vogels (en andere dieren) voor. Om leuke waarnemingen  te kunnen doen is het handig gebruik te maken van lokale gidsen (birdwatching wordt steeds meer een hobby in Indonesië). Door de enorme begroeiingen en zijn vogels niet altijd gemakkelijk waar te nemen. We spotten meer dan we vast konden leggen op foto, meer ijsvogels, slangenarenden baardvogels en reigerachtigen.  Bovenstaande is bedoeld als een kleine impressie van onze waarnemingen. 

Meninting ijsvogelWalter Jansen

Meninting ijsvogel ©Walter Jansen

 

De soorten zijn kleurrijk en  variërend in verschijning dat het ontzettend leuk is om te doen.

Walter Jansen

Top