Vogelweekend 2019 | 24 juni 2019

Enkele weken geleden hebben we met de vogelwerkgroep weer ons jaarlijks vogelweekend gehad. Dit jaar ging de reis naar de Alde Feanen in Friesland en het Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. We vertrokken op vrijdagmorgen  met 20 personen richting noorden, waar we pauzeerden in Scheerwolde bij de oeverzwaluwwand. Deze plek hebben we inmiddels al diverse keren bezocht en het blijft de moeite waard, als is het maar om de honderden oeverzwaluwen te volgen die daar aan het nestelen zijn. Ter plekke werden we ook nog verrast door enkele beflijsters die op doortrek waren en op het nabije grasland nog wat voeding zochten.
Vervolgens reden we door naar ons verblijf in Oudega. Deze groepsaccommodatie was voorheen een ligboxenstal voor melkkoeien en was mooi verbouwd tot groepsverblijf. De graslanden die vroeger bij de boerderij hoorden, zijn naar natuur omgezet, zodat we echt midden in de Alde Feanen zaten. De zeldzame roerdomp en porseleinhoen konden we vanaf ons verblijf horen. Maar we gaan natuurlijk het liefst op pad. Vrijdagmiddag hebben we een flinke wandeling gehad door de Alde Feanen. Een schitterend laagveenmoeras, ontstaan door veenafgravingen,  met veel water, riet en natuurlijk veen. We werden meteen getrakteerd op vele soorten vogels. Na het avondeten zijn we vanuit het verblijf het gebied in getrokken om vooral te genieten van de sprinkhaanzanger, de snor, de roerdomp en het porseleinhoen; allen zeer dichtbij.
Zaterdag zijn we naar het Lauwersmeer gegaan. Enkele vroege vogel(aar)s begonnen al zeer vroeg op de dijk bij Lauwersoog, waar veel brandganzen over kwamen op hun reis richting broedgebied in Scandinavië. Het was koud op de dijk, maar zeker de moeite waard. Vervolgens zijn we via de Bantpolder naar de oostzijde van het Lauwersmeer gegaan.  Het Lauwersmeer was vroeger een zee, maar vanwege het risico op overstromingen is er in 1969 een dam gebouwd, waarna het dus een meer is geworden. Door de combinatie van water, slikken, bosjes, rietkragen etc. is er een grote variatie aan vogelsoorten, waar we er velen van gezien hebben. Enkele hoogtepunten waren de zeearend en het baardmannetje.
Op zondag zijn we begonnen met een kijkheuvel nabij Leeuwarden. Een prachtige kunstmatige heuvel, waar je over de uitgestrekte natte weilanden kunt kijken met het gezang van de nachtegaal en de braamsluiper op de achtergrond: schitterend. Daarna zijn we weer naar het Lauwersmeer gegaan, wederom via de Bantpolder. Hier hadden we zaterdag de kraanvogel en de roodhalsgans gemist. Vandaag hadden we meer geluk!
Het mooie van het Lauwersmeer is dat er vele kijkwanden, kijkhutten en uitzichtpunten zijn, waar je van dichtbij vele vogels en ander wild kunt aanschouwen. Een echte aanrader dus.
Op maandag moesten we helaas weer richting zuiden. Maar eerst even via Groningen, waar we de Iberisch tjiftjaf opgezocht hebben. Deze dwaalgast zat midden in een park in Groningen zijn liedje te zingen en is door velen van ons op de foto gezet. Daarna zijn we naar het Zuidlaardermeer gegaan waar we vanuit enkel uitkijkpunten een schitterend uitzicht hadden op het meer. Ook hier weer zeer leuke soorten zoals de geoorde fuut, steltkluut en de zwartkopmeeuw.
Een schitterend weekend dus met maar liefst 145 verschillende soorten vogels! Maar het weekend was niet alleen vogelen. In de namiddag en avond is er veel nagepraat, gekwatst en gelachen onder het genot van.

vogelweekend 2019

Vogelweekend ©Aad van Leeuwen

Gezelligheid ten top. Volgend jaar zeker weer!!

John Raedts

Top