Actueel: Slangenarend in De Hamert ! | 8 juli 2019


Vanaf 22 juni verblijft er een vrij zeldzame roofvogel in natuurgebied De Hamert.
Deze Slangenarend met de Latijnse naam Circaetus gallicus is langzaam maar zeker zijn verspreidingsgebied in Europa naar het noorden uit aan het breiden. Mogelijk een gevolg van de klimaatverandering.
Het broedgebied ligt langs de Middellandse Zee tot in Rusland maar door de groeiende populatie in Frankrijk zullen steeds vaker exemplaren in de Benelux en Duitsland gezien worden. In Nederland heeft de soort nog nooit gebroed. Op vakantie in Spanje of Zuid-Frankrijk kun je hem tegenkomen.

Slangenarend Geert CustersSlangenarend Circaetus gallicus in Spanje ©Geert Custers


De vogels die we hier zien zijn meestal jonge vogels die nog geen partner hebben gevonden en die in de natuurgebieden op zoek zijn naar reptielen zoals de zandhagedis. De naam zegt het al: ook de slang staat op zijn menukaart. In Nederland zou dat de Ringslang kunnen zijn. Daarnaast af en toe een kever, zoogdier of vogel.
Deze grote roofvogel is ongeveer de helft groter dan onze Buizerd en is licht van onderen tot zelfs bijna geheel wit. De donkere polsvlekken ontbreken maar wel zien we een bepaald streeppatroon in de ondervleugel. De staart heeft een bandering. De hals en kop zijn vaak donkerder hetgeen “bivakmuts” genoemd wordt. De spanwijdte (van vleugeltop naar vleugeltop) bedraagt ca 170 cm tegenover de 125 cm van de Buizerd. De lange en brede vleugels regelmatig in gehoekte glijvlucht. Vaak op grote hoogte zoekend naar prooi en hierbij dan ook biddend met hangende poten en naar beneden gerichte kop.
In Nederland treffen we inmiddels jaarlijks enkele exemplaren aan in de periode april tot en met september. Het Fochteloërveen in Drenthe en Nationaal Park de Hoge Veluwe zijn de favoriete gebieden en hier lijkt de Hamert in het Maasduinengebied aan toegevoegd te worden want na 2017 enkele dagen nu bij het op papier zetten van deze informatie al bijna 2 weken in Limburg.
Op zijn tocht naar het overwinteringsgebied in Afrika maakt deze soort de oversteek van de Middellandse Zee bij Gibraltar of gaan via Istanbul/ Israël en Egypte naar Afrika.

Veel leesplezier, Jan Peeters

Top