Huiszwaluwtelling | 18 augustus 2019          

De laatste weken heeft u diverse artikelen van ons kunnen lezen over zwaluwen. Graag geef ik hier nog een vervolg aan, door u nog  wat te vertellen over de huiszwaluw.


De huiszwaluw is goed te onderscheiden van andere zwaluwen door zijn witte stuit. Daarnaast onderscheidt de huiszwaluw zich door zijn nestbouw. De huiszwaluw maakt zijn nest van propjes klei en/of leem die hij systematisch bolvormig op elkaar plakt, waarbij een kleine vliegopening aan de bovenkant over blijft. In tegenstelling tot boerenzwaluwen maakt de huiszwaluw een grotere bol/kom en bouwt deze altijd aan de buitenkant van een gebouw. Boerenzwaluwen maken een klein kommetje, maar dan binnen in een stal, schuur of overkapping.
Huiszwaluwen maken hun nest meestal tegen de gevel van huizen, onder de overkapping in de nok. Het is een koloniebroeder, dus we zien ook vaak dat er meerdere nesten onder een dak zitten of soms ook meerdere nesten direct tegen elkaar aan geplakt zijn. Vanaf de jaren 60 zien we een flinke terugval in het aantal zwaluwen, maar gelukkig lijkt de vogelstand zich de laatste jaren wat te herstellen. Zelf tel ik al diverse jaren in Sevenum het aantal nesten en ook hier lijkt het er op dat het aantal weer toe neemt. Bij het maken van onze telronde spreken we zoveel mogelijk met de bewoners van de huizen waartegen de zwaluwen gebouwd hebben. We geven ze dan informatie over de vogel, maar ook over hoe eventuele overlast voorkomen kan worden. In het verleden kwam het helaas vaak voor dat de nesten van de zwaluw verwijderd werden. De voornaamste reden was dan dat de zwaluwen op de vensterbank of de oprit poepen. Grappig hierbij is dat dit meestal de jongen doen die in het nest zitten; deze worden zó netjes opgevoed, dat ze buiten het nest poepen! Deze overlast kan voorkomen worden door bijvoorbeeld een plankje een stukje onder het nest tegen de muur te bevestigen. De vogelpoep belandt dan op dit plankje. In Sevenum zien we dit al bij diverse huizen. Ook zien we dat er tijdelijk folie over een vensterbank wordt gelegd, waardoor de poep gemakkelijker te verwijderen is. Maar gelukkig horen we vooral ook de opmerkingen: “ach, als het droog is, veeg je het gemakkelijk weg” of “even met wat water er over en weg is het”. Het kan natuurlijk altijd dat een zwaluw net boven een deur zijn nest wil maken. Ons advies is dan om juist die plek dan onaantrekkelijk te maken door de muur onder  het dak wat gladder te maken of hier wat gaas tegenaan te maken, zodat de vogel zijn nest niet kan maken en elders zijn plekje zoekt. We mogen onze huiszwaluwen zeer dankbaar zijn. Wist u dat een zwaluwpaar met jongen wel 9.000 vliegende insecten per dag vangt!! Dit scheelt heel wat muggenspray of dergelijke!!

huiszwaluw bron IVNHuiszwaluwnest ©IVN

 

Tot slot nog even over de populatie in Sevenum. In dorp zien we enkele grote koloniën rond de Donckstraat/Dorperweiden en op het  Luttel (Mulderstraat/Scheperstraat). In het buitengebied hebben we diverse nesten in het gebied tussen de Steeg en de Maasbreeseweg. Helaas zien we bij nieuwbouw of renovatie van daken wel vaak dat er geen oversteek van het dak meer is of dat deze zeer strak/glad wordt afgewerkt. Dit maakt het de huiszwaluw erg moeilijk. Dus als u de keuze heeft, denk dan ook aan onze biologische muggenvanger.
Heeft u ook huiszwaluwen tegen uw huis en denkt u dat wij ze gemist hebben bij onze telling, laat het ons dan even weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot de volgende keer!

John Raedts

Top