(Aller)Kleinste Vogeltjes | 28 augustus 2019

Vogels zijn er in alle maten en gewichten. Er zijn enorme kolossen maar ook hele kleine vogels.

Ze leven verspreid over de gehele wereld en komen voor bij alle vogelgroepen.

 

De kleinste Zeevogel is het Stormvogeltje (Hydrobates pelagicus) uit de familie Hydrobatidae (Noordelijke Stormvogeltjes) van de orde buissnaveligen (Procellariiformes). Zeevogels lijken allemaal stoere vogels, die tegen een stootje kunnen, het stormvogeltje staat hiermee in schril contrast, een dwerg in vergelijking met de ‘stoere zeebonken’ die andere zeevogels blijken te zijn.

10.StormvogeltjeStormvogeltje (Hydrobates pelagicus)©ano-ouessant.com

 

Dit vogeltje is tussen de veertien tot achttien centimeter groot en weegt amper zesentwintig gram (gemiddeld 16-37g) met een vleugelspanwijdte van 36 tot 39 cm, niet groter dan de huiszwaluw (Delichon urbicum). Het stormvogeltje is overwegend dofzwart van kleur, de vleugels zijn hoekig en egaal donker gekleurd. De staart is gevorkt recht of afgerond met op de stuit een witte vlek die onder de staart doorloopt. Op de ondervleugel zit een brede witte band, wat tijdens het vliegen opvalt. Onvolwassen vogels hebben een dunne witte streep op de bovenvleugel.

10.Stormvogeltje distribution map

 

Verspreidingsgebied©HBW.com

 

Deze vogel heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor is de kans op de status kwetsbaar (voor uitsterven) gering. De broedplaatsen bevinden zich aan de Europese kusten van de Atlantische Oceaan, van de Lofoten tot aan het Middellandse Zee gebied. Zij broeden in holen en rotsspleten op kleine eilanden. Het kerngebied ligt rond de Faeröer, NW-Schotland en het westen van Ierland. De grootste Europese kolonie wordt teruggevonden op de Faroëreilanden.

storm petrel graphic

©www.birdersmarket.com

Tot de volgende keer, weer een ander klein vogeltje, Nora Nelissen

Top