Vogelwerkgroep ’t Hökske en Euro Birdwatch 2019| 23 september 2019

Met de coördinatie van Vogelbescherming Nederland gaan we zaterdag 5 oktober weer deelnemen aan de Europese vogeltelling, Euro Birdwatch. Bijna een jubileum want met 23 jaar deelnemen zit Nederland tegen het zilveren jubileum van deze najaarsklassieker onder de vogelaars. Naast de Mariapeel wordt er nog op zo’n 160 plaatsen in Nederland de vogeltrek gemonitord en de totalen worden gevoegd bij de Europese tellingen op een kleine 1000 plaatsen in ruim 40 landen.

In 2018 werden in Nederland met 204 soorten ruim 1,3 miljoen vogels geteld. Elk jaar is het weer stuivertje wissel tussen Spreeuw, Graspieper en Vink wie de kopplaats in gaat nemen. We zijn benieuwd of de Vink dit jaar de titel uit 2018 prolongeert.

Op zaterdag 5 oktober vanaf 7.00 uur staan we weer op de telpost in de Mariapeel en afhankelijk van de weersomstandigheden zullen we halverwege de middag de balans op gaan maken. De telpost is te vinden door vanaf einde Zwarte Plakweg (slagboom ingang Mariapeel) ca. 1 km de Peel in te lopen. (na 300 meter viersprong recht oversteken, de droogstaande plassen links en later recht voorbij lopen en we staan dan naast het pad op onze locatie!).

Birdwatch

Birdwatch ©VWG 't Hökske

 

Ter informatie: In 2018 scoorden we 45 soorten en een totaal aantal van 13183 vogels met ook bij Vogelwerkgroep ’t Hokske de Vink op nummer 1 met 11052 stuks! We stonden met 7 tellers op de post.

Euro Birdwatch in Nederland is afhankelijk van het weer. Bij een lichte wind uit het zuiden tot westen vliegen de trekvogels lager en worden ze eerder opgemerkt door de tellers. Ook lichte bewolking is gunstig aangezien we dan de vogels beter langs zien vliegen. Noorden- of oostenwind en een wolkenvrije hemel betekent dat er hoog gevlogen wordt en de (kleinere) vogels niet gezien of gehoord worden. De weersomstandigheden in het zuiden van Scandinavië en in Noord-Duitsland zijn mede bepalend voor de scores.

Interesse? Bezoek ons bij Euro Birdwatch op onze trektelpost.

 

Hopelijk bent u niet vergeten om op ons te stemmen bij de Rabo ClubSupport. Want ’t Hökske bestaat volgend jaar 25 jaar en dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan. We organiseren diverse activiteiten in 2020 . Ga naar rabobank.nl/ClubSupport en stem. Bedankt namens alle vogels.

 

Jan Peeters

Top