Natuur eiland Tiengemeten | 6 oktober 2019

Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet gelegen tussen Hoekse Waard (Zuid-Holland) en Overflakkee (Zeeland). Het is zeven kilometer lang en heeft een oppervlakte van ruim tien vierkante kilometer. In de zomer wordt het bewoond door elf mensen, in de winter is het vrijwel uitgestorven. Om er te komen moet je eerst met de pont het Vuile Gat oversteken. Dat is het water dat Tiengemeten aan de noordkant scheidt van de Hoekse Waard. De pont vertrekt vanuit de veerhaven van het buurtschap Nieuwendijk. Hij vaart overdag om het uur. Na een kleine tien minuten meert de pont af in het haventje van Tiengemeten. Tiengemeten was ruim tweehonderd jaar lang een vruchtbaar akkerbouwgebied, tot begin deze eeuw Natuurmonumenten toestemming kreeg om het eiland grotendeels te ontpolderen en in te richten als natuurgebied. De boeren die er een bedrijf pachten , werden uitgekocht en kregen voldoende geld mee om elders opnieuw te beginnen. De dijken werden gedeeltelijk afgegraven en het grootste deel van het kleine eiland kwam weer onder water te staan. Het enige dat nog herinnert aan het agrarisch verleden van Tiengemeten is het landbouwmuseum dat in een hoge kapschuur van de Helena hoeve is gevestigd. In het woonhuis zit tegenwoordig een restaurant. In het landbouwmuseum bewaard men landbouwwerktuigen, tractoren en machines die in het verleden, niet alleen op Tiengemeten, maar ook in de Hoekse-Waard werden gebruikt.

lepelaars Jos Wijnen

Groep lepelaars ©Jos Wijnen

 

Naast het bezoekerscentrum ligt het Rien Poortvliet museum, hier zijn heel veel werken van deze bekende natuurschilder te zien. Ook de vele boeken en kalenders die hij heeft uitgegeven zijn hier te koop. Het bezoekerscentrum en het museum worden gerund door vrijwilligers. Als je met hen aan de praat komt merk je toch wel dat men heel blij is met de natuurontwikkeling op het eiland. Maar aan de andere kant vindt men het toch ook wel jammer dat zoveel vruchtbare landbouwgrond is opgeofferd. Voor ons als vogelliefhebbers is het een geweldig gebied met allerlei soorten die van redelijk dichtbij te zien zijn. Ook de Schotse hooglanders die er grazen zijn prachtige dieren. En met hun ruige vacht zijn ze goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden op het eiland. Wij gingen vooral voor de vogels.

 

Auto’s worden niet toegelaten op het eiland, maar de fiets mag gratis mee op de boot. We gingen om 11 uur op de boot  het was zwaar bewolkt en er viel wat druilerige regen, niet direct ideaal om vogels te kijken. Dus toen we op het eiland aankwamen eerst maar een kop koffie in het bezoekerscentrum, en na ongeveer drie kwartier werd het droog en brak de zon door. Daarna is het de hele dag droog gebleven en konden we volop genieten. Er liggen verharde fietspaden van de oost naar de westkant van het eiland en daarnaast liggen er brede wandelpaden die met gras zijn begroeid. Dit word door maaien en door grazen van de Schotse Hooglanders kort gehouden. Er zijn verschillende uitkijkpunten ingericht vanwaar men goed zicht heeft op de vogelpopulaties. Vanaf de Vliedberg (een verhoogd uitkijkpunt) hadden we het zicht op een grote groep Zilverreigers en een beetje verder een grote groep Lepelaars. Grote groepen Wilde eenden,  Slobeenden en Aalscholvers. Al fietsend over het eiland kom je Knobbelzwanen, Brandganzen, Grauwe ganzen en Canada ganzen tegen. In de lucht een Rode Wouw, Bruine Kiekendief, Torenvalk en Buizerd. Het tijdstip, half september, was niet direct ideaal om veel verschillende vogelsoorten te zien. Het was nog te vroeg voor de wintergasten,  en veel soorten eenden waren nog niet volledig door de rui. Later in de herfst of vroeg in het voorjaar was misschien beter geweest. Maar dit neemt niet weg dat er toch nog genoeg te genieten viel. De uitgestrektheid en de prachtige vergezichten op het eiland zal iedere natuurliefhebber in verroering brengen.

Het was een mooie trip naar een van de vele vogelgebieden die ons land rijk is, en zeker de moeite waard om nog eens terug te gaan.

Tot een volgende keer. Jos Wijnen.

 

U kunt nog op ons stemmen bij de Rabo ClubSupport. Want ’t Hökske bestaat volgend jaar 25 jaar en dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan. We organiseren diverse activiteiten in 2020 . Ga naar rabobank.nl/ClubSupport en stem. Bedankt namens alle vogels

Top