Oproep: Tijd voor de schoonmaak en de niet schoonmaak | 28 oktober 2019

Laat ik het even uitleggen.

Laat uw tuin niet al te netjes achter, snoei niet alles weg. Laat gerust de zaadbollen, bessenstruiken hun zaad en bes behouden, verschillende vogels zijn er dol op. De herfst is losgebarsten en de tuin leeft langzaam naar de winter toe. Wie de boel de boel laat in zijn tuin creëert zo een prima plek voor de vogels om dit seizoen door te komen. De afgevallen bladeren bijvoorbeeld vormen een deken waaronder kleine insecten en bodemdiertjes schuilen. En dat is weer ideaal voedsel voor vogels. Daarom deze oproep: maak uw tuin niet schoon!

Maar één plek moet u wel schoonmaken en dat is de nestkast. Want als het kouder wordt is een nestkastje namelijk een veilige en droge plek voor de vogels om te schuilen. Dan moet hij wel droog en schoon zijn. Want als het kouder wordt is een nestkast een prima plek voor vogels om te schuilen. Vooral mezen kruipen graag weg in een nestkast en van boomkruipers is zelfs bekend dat ze er met een flink aantal tegelijk gaan schuilen. Dit schoonmaken doe je met heet water, een sopje is niet nodig. Haal eerst het oude nestmateriaal uit de kast, giet kokend water in de kast om vlooien en luizen te doden en borstel daarna de nestkast schoon. De vogels hebben dan een mooie schone nestkast om de nacht in door te brengen. Je kunt dan ook even de kast controleren of hij nog intact is voor het volgende broedseizoen. Dus daarom deze oproep: maak de nestkast schoon!

Hangt er nog geen nestkast in uw tuin? Dan is deze tijd het uitgelezen moment om dat te doen. Op het internet vindt u vele bouwtekeningen en bent u niet zo handig, er zijn verschillende instanties zoals Vogelbescherming waar u kant en klare kasten kopen.

 Namens de vogels willen wij iedereen bedanken die ons heeft ondersteund met de Rabo club support actie. Dank

Tot de volgende keer. Ton Hagens

 

Agenda: 9 december vogeltelling hoe en wat.

Top