De winter nadert. 8 december 2019

 

Ijos eingmusnmiddels is het alweer december. Bomen en struiken schudden hun laatste bladeren af en de natuur schijnt langzaam af te sterven. De nog steeds korter wordende dagen zijn een duidelijke voorbode van de naderende winter. Het lijkt allemaal zo somber maar in feite is de herfst een boeiend seizoen. Immers naast de afbouw van het voorbije jaar valt ook duidelijk de kiemlegging van het nieuwe leven voor de komende lente waar te nemen. Ook aan onze vogelwereld gaat de herfst niet ongemerkt voorbij.

Tijdens de ruiperiode in de late nazomer is het verenkleed geheel vernieuwd en aangepast aan de naderende herfst en wintermaanden. De vogels zijn zeer levendig en vooral tijdens winderige dagen valt er bijzonder veel activiteit te bespeuren. Ook de trek loopt op zijn eind en naast onze standvogels mogen we ons in de komende maanden verheugen op de aanwezigheid van diverse wintergasten.

Voor de vogels in de vrije natuur is de winter een barre tijd. Vooral als er veel sneeuw valt zullen ze onze hulp zeker waarderen.

Als we de tuinvogels willen helpen door ze bij te voeren is het toch raadzaam om nu reeds aandacht te besteden aan een geschikte voederplaats.

 

Deze moet aan enkele voorwaarden voldoen, o.a.:

-Ze moet onbereikbaar zijn voor katten;

-Bij voorkeur sneeuw en regenvrij zodat het voer droog blijft;

-Zijn afgeschermd tegen grote vogels zodat de kleinere voldoende aan bod komen. Grotere vogels ergens anders voeren.

Strooi met kleine hoeveelheden zodat het dagelijks op gaat en zeker niet te oud wordt.

Geef nooit gezouten pinda’s of gezouten aardappels.

Vetrijk voer is in tijden van strenge vorst erg belangrijk. Vetbollen, hennep en zonnepitten bevatten veel vet.

 

 

 

 

Merels en lijsters hebben behoefte aan wormen. Universeel voer is een goede vervanger.

De potjes met zogenaamde ‘vogelpindakaas’ die te koop zijn in verschillende samenstellingen o.a. met meelwormen en gedroogde vruchten worden dankbaar door de vogels aangenomen. Gewone pindakaas voor mensen is niet geschikt om te voeren, deze bevat te veel zout.jos koolmees

Als er sneeuw ligt is watergeven overbodig, maar bij droog vriesweer zonder sneeuw is watergeven noodzakelijk. Een ondiepe schaal is geschikt als drinkbak, bij vriesweer kunt u het ijsvrij houden door royaal te zijn met kokend water. Voeg nooit zout of suiker aan het water toe om bevriezen te voorkomen. Tegenwoordig schijnt er nog een andere oplossing te zijn n.l. het gebruik van een zonnepaneeltje.

 

 

 

 

 

Dank zij veel onderzoek zouden er nu geschikte panelen op de markt zijn. 

Hoe dit in de praktijk werkt weet ik niet maar het zou wel een praktische oplossing kunnen zijn.

Wanneer u in de winter goed voor de vogels zorgt zullen ze u in de komende lente belonen met hun uitbundige zang.

 

 

Dank voor uw aandacht en tot een volgende keer. Jos Wijnen,

(foto’s: Jos Wijnen, pimpelmezen en ringmus aan de pinda’s).