VWG ’t Hokske in Bulgarije | 1 oktober 2019

Trektellen, oftewel het tellen van trekvogels die naar het zuiden overtrekken, is een vrij populaire bezigheid bij vogelaars in de herfst. De post van de onze vogelwerkgroep bevindt zich in de Mariapeel. Wil je echter grotere hoeveelheden en voor Nederlandse begrippen zeldzame soorten zien dan is Bulgarije langs de Zwarte Zee een van de hotspots in Europa. Van 16 tot 27 september 2019 verbleven dan ook 4 leden van onze vereniging in Bourgas om daar samen met collega’s uit Utrecht (de Horde, Lopik) en een groep uit Zeeland de gigantische aantallen vogels, en dan vooral roofvogels, te tellen. Na een rustige start de eerste dagen ontplofte de hemel op 20 september. Regenbuien verhinderden in de vroege ochtend eerst nog de doortocht maar het wachten werd beloond want vanaf 13.30 tot 15.00 uur trokken meer dan 13.000 schreeuwarenden over. Deze broedvogel, vleugelspanwijdte van ca. 160 cm, uit het westen van de voormalige Sovjet-Unie ( Letland, Litouwen, Polen, (Wit-)Rusland, Hongarije, Roemenië en de Balkan) is onderweg naar Ethiopië/ Somalië en omgeving voor de overwintering. Uiteindelijk staat de teller voor schreeuwarenden die dag op 14.629 stuks. In het kielzog van deze soort vliegt die dag nog mee: 5 visarend, 102 wespendief, 1 vale gier, 62 slangenarend, 2 bastaardarend, 149 dwergarend, 237 balkansperwer, 86 sperwer, 101 bruine kiekendief, 1 steppekiekendief, 5 grauwe kiekendief, 50 zwarte wouw, 3 arendbuizerd, 150 buizerd, 1 torenvalk, 87 roodpootvalk en 10 boomvalk. Om alleen maar de roofvogels te noemen.

Dagtotaal 37 soorten en 25.998 stuks want ook de 2395 zwarte ooievaar, 118 ooievaar en 5178 roze pelikaan behoren bij deze lijst.

Bourgas 2019

3 man/vrouw van ’t Hokske in actie op de telpost ©Jan PeetersNaast de telpost leverden ook de uitstapjes vanaf de post naar het binnenland, de kust of de diverse meren in de directe omgeving nog diverse mooie soorten op.Met nog eens 2 topdagen op de laatste dagen voor ons vertrek kunnen we spreken van een aaneengesloten reeks van hoogtepunten. Onze lijst roofvogels hebben we nog kunnen aanvullen met aasgier, steppearend, keizerarend en zeearend. De schreeuwarend-teller staat uiteindelijk op ruim 35.000 exemplaren. En wat te denken van de aantallen bijeneter, roodkeelpieper, alpengierzwaluw, boerenzwaluw, roodstuitzwaluw etc. etc. De telgegevens zijn te vinden op de site trektellen.nl en vervolgens bij andere landen de telpost Bourgas aanklikken. Met enig zoekwerk kan hier achterhaald worden dat diverse dagrecords in 2019 gesneuveld zijn.

Het wemelt er van de leeuweriken (kalander-, kortteen-, veld- en kuif-), veel steltlopers en diverse zangvogels. De vakantiegangers van ‘t Hokske komen uit op totaal 178 soorten met de nieuwe en/of opmerkelijke soorten steppevorkstaartplevier, kleine klapekster, scharrelaar, klein waterhoen en breedbekstrandloper. De absolute hoogtepunten zijn echter de  arenden nl schreeuwarend, keizerarend, bastaardarend en steppearend. Tot 14.000 stuks op een dag, een spanwijdte van 1.70 tot 2.05 meter, recht boven je vliegend ….. onvergetelijk.

Bourgas 2019 dagteller schreeuwarend

Dagteller schreeuwarend 20 september 2019 ©Jan Peeters

Het was een geweldige vogelervaring!

Top