Mooi nieuws

Wat voor de Vogelwerkgroep een feestelijk jubileumjaar zou moeten worden, is op een andere manier memorabel geworden. De meeste gezamenlijke activiteiten zijn helaas niet door gegaan. We hebben wat dat betreft nog veel in te halen. Gelukkig hebben we een hobby die gewoon door kan gaan, want corona lijkt de vogelstand voorbij te gaan. Wel slaat de vogelgriep hard toe, vooral onder de watervogels. Erg vervelend allemaal.

 

In deze vreemde tijd hebben we toch niet stil gezeten en daarom heb ik nog wat mooie resultaten om te vermelden. Allereerst hebben we boven op de heuvel bij de Golfhorst een bankje geplaatst; misschien heb je het al gezien. Op de rugleuning staat de tekst “ ‘k goj musse kieke”. Dit was een uitspraak die ons erelid, en tevens een van de oprichters van onze club, Henk Maessen regelmatig zei als hij weer eens met de verrekijker op pad ging. Henk is helaas in 2013 van ons heen gegaan en bij zijn uitvaart was de collecte bestemd voor ’t Hökske. Dit bedrag hebben we apart gezet en we hebben er mede Henks laatste rustplaats mee verzorgd. We hadden echter nog een aardig bedrag, waarmee we iets blijvends wilden maken, ter herinnering aan Henk.

 

Vele ideeën zijn de revue gepasseerd en uiteindelijk bleef het plan over om boven op Golfhorst een bankje te zetten. Henk ging hier regelmatig “musse kieke” en kon vanaf de heuvel ver van zich af kijken en de lucht afzoeken naar vogels. Deze plek wordt wel vaker bezocht door vogelaars, zeker in het najaar als de vogeltrek in volle gang is. Een ideale plek voor een bankje ter  herinnering aan deze mooie man.

 

Enkele weken geleden hebben we het bankje op een voor dit moment gepaste wijze onthuld. Het bankje staat precies op de voormalige gemeentegrens tussen Horst en Sevenum en als het ware centraal in het werkgebied van ’t Hökske. Het is een schitterend bankje geworden, gemaakt door ons lid Wim Nabben. Mijn dank gaat uit naar Wim, maar ook naar diverse andere leden die bijgedragen hebben aan het realiseren van dit bankje. Tevens dank aan de Golfhorst dat we het bankje hier mochten plaatsen. Tot slot natuurlijk dank aan Henks familie.
Ga gerust eens kijken en ga lekker zitten op deze prachtige plek, waar je een wijds uitzicht hebt over de omgeving. Je zult er vast en zeker “musse” zien vliegen.

 

bankje henk

 

Afgelopen voorjaar heb je ook kunnen lezen dat we 18 nestkastjes opgehangen hebben bij de voetbalvelden van Sparta’18. Dit zijn kastjes speciaal voor spreeuwen. Deze spreeuwen voeden zichzelf en hun jongen met voornamelijk emelten en engerlingen en laat deze nou net een plaag zijn voor een goede grasmat. Ons gezamenlijk doel was dan ook om de nestkastjes zo veel mogelijk bezet te krijgen en hopelijk zou dit ten goede komen aan de grasmat. Echte biologische gewasbescherming!
Onlangs hebben de vrijwilligers van Sparta’18 de nestkastjes schoon gemaakt. Het resultaat was verbluffend: 17 nestkastjes waren bezet geweest en een 18de was gekaapt door wespen. Een prachtig resultaat dus. Het is natuurlijk moeilijk om uit de resultaten van  één jaar conclusies te trekken, maar de terreinbeheerders hadden het idee dat de spreeuwen een positief effect hebben gehad op de grasmat. Een zeer mooi begin dus van dit project. We zijn benieuwd wat 2021 ons gaat brengen.

 

Tot de volgende keer!

 

John Raedts