De Vogelwerkgroep op stap / Vogelweekend 2018 | 4 t/m 7 mei 2018

Jaarlijks gaan een aantal leden van de vereniging een weekendje vogels zoeken ergens in Nederland. Meestal het laatste weekend van april of, zoals nu, het eerste weekend van mei bezoekt een 20-tal man/vrouw van ’t Hökske natuurgebieden in ons land. Nu was gekozen voor de provincie Drenthe waar we in de omgeving van Dwingeloo in het westelijke gedeelte van deze provincie een groepsaccomodatie geboekt hadden.

groepsfoto vwg weekendje 2018 KLEIN

Groepsfoto 2018 ©'t Hökske

 

Vanuit deze uitvalsbasis hebben we een aantal gebieden bezocht, namelijk:

-       Dwingelderveld

Dit nationaal park is een nat heidegebied met een oppervlakte van ca. 37 vierkante kilometer. Ontstaan in de ijstijd is dit unieke gebied met de vele vennetjes een mooie omgeving om te wandelen en te fietsen.

-       Fochteloërveen en Diependal

Vlak bij het eerste gebied ligt het Fochteloërveen met een oppervlakte van ca. 2500 ha. Eén van weinige hoogveengebieden die Nederland nog rijk is. Door het dempen van sloten, het plaatsen van stuwen en de aanleg van damwanden is de verdroging van het gebied een halt toegeroepen en is er weer groei van veenmos, de basis voor het hoogveen.

-       Giethoorn

Een tochtje met de fluisterboot door het Overijsselse Giethoorn en de natuurgebieden in de directe omgeving staat altijd op het programma als we in de buurt zijn door deze toeristische trekpleister. Altijd goed voor enkele bijzondere waarnemingen ondanks de vele bootjes vol met toeristen.

-       Zwillbrocker Venn

Op de terugweg bij Groenlo de grens over naar dit Duitse natuurgebied waar een populatie flamingo’s zich gevestigd heeft als broedvogel.

 collage weekend dwingeloo 2018

Collage ©Nora Nelissen

 

Vogeltechnisch was het een succesvol weekend. Totaal 130 soorten hebben we gehoord en/of gezien en dat is voor het binnenland een hoog aantal. We gingen voor de kraanvogels en paapjes in het Fochteloërveen en die hebben we gevonden. In de vroege ochtend een 11-tal kraanvogels zien foerageren op een akker is al uniek. Bij Diependal kraanvogels en de roodhalsfuut. Van deze laatste soort broeden er minder dan 10 paar in Nederland en we hebben zelfs een visvangende roodhalsfuut op de foto’s staan. In het Zwillbrocker Venn vonden we een kleine 30 flamingo’s maar ook rode en zwarte wouw werden gespot. En zoals gebruikelijk in onze weekenden ook nu weer een zeearend in beeld boven Giethoorn.

 

Al met al weer een geslaagd uitstapje en we zijn benieuwd waar we volgend jaar naar toe zullen gaan.

 

Tot een volgende keer, Jan Peeters. 

Top