Spechtenlezing | 8 maart 2018

Spechten, hoeveel zijn er in Nederland eigenlijk? En wat is hun leefwijze?

 

Wilt u dat weten? Dan nodig ik u graag uit voor de lezing op donderdag 8 maart in zaal de Sevewaeg in Sevenum. Tijdens deze avond, georganiseerd door de vogelwerkgroep ’t Hökske, zal natuurfotograaf Gerard Compiet, afkomstig uit Someren-Asten een inkijk geven in het leven van de specht. De aanvang van de avond is 20.00 uur en de entree is gratis 

mibo Geert Lamers

 Middelste bonte specht (Leiopicus medius) Foto: ©Geert Lamers

 

Gerard is een veelzijdig natuurfotograaf en verzorgt door het hele land verschillende lezingen over vogels maar ook andere onderwerpen die met natuur te maken hebben. Tijdens de twee uur durende lezing geeft hij het publiek met behulp van laptop en beamer een inkijkje in de vaak verborgen leefwijze van spechten. Spechten hebben altijd tot de verbeelding gesproken; zo komen ze vaak voor in allerlei strips en tekenfilms. Hierin gaan ze vaak als doldrieste houthakkers te keer. In feite zijn ze dat ook. Sommige soorten slaan hun snavel met een snelheid van vijfentwintig kilometer per uur tegen massief hout. Dit dan ook nog eens twintig keer per seconde en maar liefst twaalfduizend keer per dag.

De spreker zal ingaan op het wel en wee van de spechten die Nederland rijk is. Hoeveel en welke soort laten wij Gerard natuurlijk zelf vertellen. Onder de naam: spechten: houthakkers van het bos, gaat de lezing vooral over hun specifieke bouw en hun leefwijze. Verder komen de vliegbeelden, communicatie, broedbiologie en natuurlijk het klimmen en hakken in beeld.

 

Graag zou ik u willen ontmoeten op 8 maart aanstaande om 20.00 uur in de Razen-tru-kamer in de Sevewaeg, Markt 3 in Sevenum.

 

Tot dan. Met vriendelijke groet, Ton Hagens 

Top