Middelste bonte specht in de Heesbeemden | 25 februari 2017

Op 19-2 waren twee mensen van onze VWG aan het zoeken naar een middelste bonte specht in het Linderstraatje en in de Heesbeemden naar aanleiding van een waarneming van een andere ervaren vogelaar een paar weken daarvoor.

 

mibo Geert LamersMiddelste bonte specht (Leiopicus medius) Foto:©Geert Lamers (niet in de Heesbeemden gemaakt) 

 

Deze soort is flink in opmars. Vooral in Noord-Brabant, Zuid-Limburg, Twente en de Achterhoek doet die het goed. Hier in de buurt was die nog alleen maar gezien op de Hamert en in Geijsteren en één melding van een karteerder in Kaldenbroek. De vogel lijkt veel op zijn grotere broertje, de grote bonte specht, maar is een klein beetje kleiner, heeft een niet zo erg gegolfde vlucht en heeft een roze anaalstreek en is voor op de buik gestreept, maar heeft ook een rood petje op het hoofd. De middelste bonte specht heeft ook een verschillend aantal roepjes wat de andere spechten niet hebben. De waarneming die we gedaan hebben was net een dag te vroeg om hem als territorium te kunnen tellen. Hopelijk wordt die nog teruggevonden om een territorium te bevestigen. Ook hadden ze die dag alle 5 de soorten spechten in dit gebied; nl. grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht, zwarte specht en groene specht. De middelste bonte specht komt vooral voor in oudere eikenbossen en naar mijn eigen idee is er vaak ook water of een meertje in de buurt. Hij roffelt niet vaak en alleen vanaf ongeveer eind januari zingt hij een paar maanden en dan is die weer stil. De territoriale zang lijkt ook op het geluid van een gaai of havik. In een strengere winter willen ze ook nog wel eens op een voedertafel komen.

 

Mochten lezers van dit artikel de middelste bonte specht ook zien in de Heesbeemden of op een ander locatie in onze omgeving dan vinden wij het heel leuk als dit bij ons gemeld wordt.

Voor meer informatie over onze vogelwerkgroep kijk op www.vogelwerkgroephokske.nl.

 

Geert Lamers 

Top