Eindelijk was het zover!! IJS |22 januari 2017

Zoals de meeste mensen van de vogelwerkgroep al weten, hebben we in 2016 een nieuwe broedvogel in de Mariapeel mogen begroeten, de lepelaar. Maar om hoeveel nesten gaat het nu?

 

Eindelijk hebben we na jaren wachten ijs in de Mariapeel. Op zaterdag 21 januari ben ik gaan kijken of het ijs in de Mariapeel betrouwbaar genoeg was om naar de nesten van de lepelaars te schaatsen. Bij aankomst in het gebied zag ik dat er een tiental schaatsers op het ijs waren. Mooi, dus ook maar de schaatsen onder gebonden en voorzichtig richting de nesten van de lepelaars geschaatst. Na 600 meter schaatsen en wat gekraak van het ijs aangekomen in het gebied waar de nesten zich moeten bevinden. Vanaf de kant gezien leek het gebied er heel anders uit te zien als wat ik nu zag. Na wat zoekwerk heb ik 2 nesten van de lepelaars gevonden en ben ik op zoek gegaan naar het derde nest wat er volgens Jeu van Rijswijk, Geert Lamers en mezelf moest zijn. Een derde nest heb ik niet gevonden. Op zaterdag heb ik mensen van de vogelwerkgroep laten weten, dat het ijs betrouwbaar was om met meerdere personen naar de lepelaarsnesten te gaan kijken. Ook heb ik dit aan Jeu laten weten. Hij was meteen enthousiast over hetgeen we gingen doen maar wilde niet mee het ijs op. Jeu heeft ons, Jan H, Hans-Peter, Noud en mij, via zijn telescoop, vanaf de kant naar de nesten genavigeerd. Maar ook met deze groep hebben wij het derde nest niet gevonden. Wij gaan er vanuit dat er twee nesten van de lepelaar zijn geweest in 2016. Vanuit diverse hoeken zijn er foto’s gemaakt om een goed overzicht van het gebied te krijgen.

 

Ook maar meteen van de situatie profiteren om ook de aalscholversnesten te tellen. Noud en ik zijn nog verder gegaan over het ijs richting de nesten van de ali’s. Na wat struinwerk tussen de struikjes en boompjes door, aangekomen bij een kanaal waar boven in de bomen de aalscholversnesten zich bevonden. Wij hebben de nesten allemaal goed kunnen zien en tellen. In totaal hebben we 38 nesten van de aalscholvers geteld. Samengevat was 22-1-2017 een mooie zondagmorgen!

 

Met vriendelijke groet, Andre Seijkens namens vogelwerkgroep 't Hökske Horst/Sevenum.

 

andre nest lepelaar 2016

André op het ijs ©'t Hökske 

Top