Films over kraanvogels en over de Peel | 6 januari 2016

Op maandag 25 januari organiseert Vogelwerkgroep ’t Hökske in Horecagelegenheid “De Sevewaeg” in Sevenum een avond met twee onderwerpen welke wordt gegeven door de heer Cor Verspeek.

lezingkraanvogels2 Website

Cor Verspeek vertelt over kraanvogels ©'t Hökske

 

Cor Verspeek maakt als hobby natuurfilms. Vanaf zijn 12e jaar is hij geïnteresseerd in de natuur en sinds 1971 woont hij in Geldrop. De Strabrechtse Heide en Beuven en de Vlucht van de Kraanvogels zijn, zijn meest recente films. Deze laatste gaat hij in Sevenum vertonen.

De vlucht van de Kraanvogels handelt over de Kraanvogels en de Kraanvogeltrek. We volgen het leven van deze vogel als hij wegtrekt naar het zonnige zuiden. Er bestaan twee routes die de Kraanvogels gebruiken tijdens hun trek naar het zuiden. De een gaat via een westelijke en de andere gaat via een oostelijke route. De westelijke route gaat via Zweden, Duitsland, Frankrijk en Spanje en verder naar Afrika. De heer Speek zag op zondag 23 november 1997 voor het eerst Kraanvogels vliegen boven de Peel. Een groep van 32 streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep hebben zo’n grote invloed op hem gehad dat hij sindsdien elk jaar een gebied bezoekt waar hij Kraanvogels kan waarnemen en filmen. Binnenkort beginnen de Kraanvogels weer de trek in omgekeerde richting naar de broedgebieden in het hoge noorden en natuurlijk ook naar de plekken waar ze in Nederland al broeden.

lezingkraanvogels1 Website

Impressie van de video/lezing avond ©'t Hökske

Na een pauze zal de heer Speek nog een film vertonen over de Peel een gebied waar ook al dikwijls Kraanvogels een tussenstop maakten, en waar nu de voorwaarden zijn geschapen om ook te kunnen broeden. Afgelopen zomer heeft er al een stel Kraanvogels pogingen in die richting ondernomen. Ook in dit natuurgebied is dhr. Speek dikwijls te vinden. Momenteel is hij weer bezig met een nieuwe film over de Peel. De film die vertoond wordt handelt over de Peel in de vier seizoenen. Beide films zijn met ingesproken tekst en dhr. Speek zal hier eventuele vragen over beantwoorden.

 

De locatie “De Sevewaeg” bevindt zich op de Markt 3 te Sevenum dat is tegenover de kerk.

De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

 

Graag ontmoeten we u op die avond.

Namens Vogelwerkgroep ’t Hökske,

Toon Selten.

Top