Vogelwerkgroep ’t Hökske het jaar rond | 5 oktober 2015

Wat doet een vogelwerkgroep zoal het hele jaar? Nou dat is niet zo weinig. Dat kun je uitgebreid zien via de buttons aan de linkerzijde van deze website.

 

Het is ook mogelijk om van maand tot maand in het kort aan te geven wat er gebeurd. Daarnaast worden er door de leden dikwijls nog kleine activiteiten onderling geregeld zoals kleine excursies naar bepaalde vogels of plekken.

 

Hieronder de bezigheden van Oktober

Evenals de gehele herfst is oktober ook een maand waarin het wat vogels betreft vrij rustig is. We starten echter al op 3 oktober met de Euro Birdwatch. Op die dag worden in heel Europa de vogels die op trek zijn geteld. Het doel van dit evenement is om in heel Europa aandacht te schenken aan trekvogels en hun leefgebieden. Hierdoor ontstaat meer draagvlak voor beschermingsactiviteiten in de verschillende landen. Ook kan Euro Birdwatch ertoe bijdragen dat meer mensen geïnteresseerd raken in vogels, want het is vooral een leuke 'happening'. We beginnen ’s morgens om 7.00 uur op ons trektelpunt in de Mariapeel aan de pad tussen het einde van de Zwarteplakweg en het biologisch station. We blijven daar zeker tot 16.00 uur tellen. Tussendoor worden vanuit het centrale coördinatiepunt bij de Vogelbescherming Nederland de gegevens van andere posten door gegeven en van onze post opgevraagd. Naast deze telling gaan we meestal twee keer per week ook op deze telpost tellen. Meestal donderdags en zondags voormiddag. Wilt u een keer mee, neen dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Op maandag 5 oktober hebben we weer onze maandelijkse bijeenkomst om 20.00 uur in de Sevewaeg te Sevenum. Belangstellenden zijn hier altijd welkom. Hier worden de werkzaamheden en plannen doorgesproken. Er staat deze maand ook een filmpje over de Maasheggen tussen Maashees en Cuijk op het programma. Op zaterdag 17 oktober is weer de maandelijkse watervogeltelling op de Maas en uiterwaarden, tussen het veer te Lottum en de brug te Well. Langzaamaan verwachten we daar ook de eerste wintergasten onder de watervogels. Bij voldoende belangstelling starten we op maandag 26 oktober weer met de najaarscursus vogels herkennen. Deze keer komen vooral de vogels aan bod die hier de winter komen doorbrengen. Dit zijn zowel kleinere vogels als bijvoorbeeld de kramsvogels, koperwieken en pestvogels, maar ook de diverse soorten zwanen, ganzen, eenden en andere watervogels. Bovendien wordt er een avond aandacht geschonken aan de roofvogels. Ook nu weer ontvangt u een map met documentatie over de cursus maar ook over een aantal vogels die niet behandeld worden maar die u toch regelmatig te zien kunt krijgen. Naast 26 oktober zijn 9 november en 23 november de andere theorieavonden. Zoals ook bij de voorjaarscursus, zijn er hieraan ook weer drie excursie verbonden. Deze worden in overleg met de cursisten vastgesteld op zaterdag of zondags. De kosten bedragen inclusief documentatiemap en koffie of thee € 25.00. Zie ook elders op deze webpagina.

 

Zo zit ook deze maand toch nog volop activiteiten.

Top