Vogelwerkgroep ’t Hökske het jaar rond | 7 augustus 2015

Wat doet een vogelwerkgroep zoal het hele jaar? Nou dat is niet zo weinig. Dat kun je uitgebreid zien via de buttons aan de linkerzijde van deze website.

 

Het is ook mogelijk om van maand tot maand in het kort aan te geven wat er gebeurd. Daarnaast worden er door de leden dikwijls nog kleine activiteiten onderling geregeld zoals kleine excursies naar bepaalde vogels of plekken.

 

Hieronder de bezigheden van September.

In tegenstelling tot de voorjaarsmaanden zijn de najaarsmaanden een stuk rustiger.

Niet dat er dan niets te doen is maar niet alles komt ineens. Wel kunnen deze maanden interessant zijn omdat de grote volksverhuizing van de vogels weer op gang is gekomen. Er zijn dan altijd vogels te zien die we het jaar door niet te zien krijgen. Nu de vakantie achter de rug is beginnen we weer met onze maandelijkse bijeenkomst op de eerste maandag van de maand nu dus op 7 september. Belangstellende zijn altijd welkom op deze bijeenkomsten waar we de actuele bezigheden bespreken. Deze bijeenkomsten vinden plaats in de Sevewaeg in Sevenum en beginnen om 20.00 uur. Zoals hierboven als is aangegeven komt de volksverhuizing onder de vogels volop op gang. We zijn in augustus al voorzichtig begonnen met trektellen, maar dat gaat deze maand serieus door. Meestal minimaal twee keer per week. Dikwijls op zaterdag- en zondagmorgen en meestal ook nog op woensdag of donderdagmorgen. Dit trektellen gebeurd vanaf een vaste plaats in de Mariapeel ± 1 km. vanaf de Zwarteplakweg richting het biologisch station Helenaveen. De resultaten kun je zien door op deze pagina links de button trektellen aan te klikken. Als je een keer dit wilt meemaken neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zie ook elders op de website. Deze maand zit ook weer de R in de maand dat wil zeggen dat we dan ook weer watervogeltellingen op de Maas doen. Dit is een telling die ook landelijk plaatsvindt op een daarvoor aangewezen dag overal tegelijkertijd zodat dubbeltellingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit is normaal altijd de zaterdag het kortste bij de 15de van de maand. Alleen is het een internationale telling betreft kan hiervan wel eens worden afgeweken. Deze tellingen zijn ook alleen in die maanden met een R erin. Wij hebben het stuk aangewezen gekregen van de veerpont Lottum – Lomm tot de brug in Well. We tellen alle zwanen, ganzen, eenden, meeuwen, aalscholvers, reigers,en stellopers kortom alle vogelsoorten die met water te maken hebben. Daarnaast alle bijzondere soorten dat wil zeggen bijzonder roofvogels die hier zelden voorkomen enz. Er wordt geteld op de Maas maar ook in de uiterwaarden. Voor ons zelf noteren we ook welke andere vogels we gezien hebben. De projecten die we in het voorjaar en zomer gedaan hebben worden nu geëvalueerd en de gegevens worden aan de instanties doorgegeven. Tevens worden er door de projectleiders verlagen opgemaakt die later weer in ons jaarboek worden verwerkt.

Dus toch nog voldoende te doen.

Top