De vogelwerkgroep in Zeeland / Vogelweekend 2014 | 5 juni 2014

Medio mei zat een 19 man/vrouw sterke delegatie van ’t Hökske een weekend in Zeeland op het eiland Schouwen-Duivenland. In deze provincie wordt Schouwen-Duivenland de kroon op Zeeland genoemd als meest noordelijke deel van Zeeland. Water, strand, bos, en duinen zijn de elementen die dit eiland tot een van de vogelrijkste gebieden langs de kust maakt en deze gebieden zijn dan ook bezocht gedurende het verblijf. Hoogtepunten waren de excursie met staatsbosbeheer in boswachterij Westerschouwen en de zoektochten in natuurgebied Prunje. Tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede is in het gebied Prunje plan Tureluur ontwikkeld en is het in cultuur gebracht land weerteruggegeven aan de natuur. Vanwege het zoutgehalte en de vochtigheid is er een enorme verscheidenheid aan vegetatie en hierdoor wemelt het er van het waterwild en de weidevogels.

drieteenstrandloper

Drieteenstrandloper (Calidris alba) op het strand ©'t Hökske

 

Eenden, ganzen, strandlopers, plevieren etc. komen er het hele jaar in grote aantallen voor en vanaf de dijk is uren gezocht naar de diverse soorten die hier voorkomen. Genieten van zwarte rotgans, strandplevier en kemphanen om er maar een paar te noemen. Ondanks de lage temperaturen, de regen en de wind tot windkracht 8 hebben de deelnemers toch nog 127 vogelsoorten aangetroffen tijdens dit gezellige weekend. Ter afsluiting op de terugweg natuurlijk langs de Biesbosch. Eveneens een natuurgebied om van te watertanden. Hier op zoek naar de zeearend en gevonden langs een van de vele plassen in het gebied. De zeearend samen met de visarend die nog overvloog onderweg naar zijn broedgebied in Scandinavië een mooie afsluiting van een gezellig weekend.

 

Voor informatie over onze vogelwerkgroep zie www.vogelwerkgroephokske.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan Peeters

Top