Citroenkwikstaart | soortbeschrijving

De citroenkwikstaart (Motacilla citreola) lijkt op de gele kwikstaart, lettend op de grootte en het postuur, maar heeft een langere staart en een dubbele vleugelstreep, wat kenmerkend is in alle kleden. Het volwassen mannetje heeft in het broedkleed een citroengele kop, borst en buik en een smalle donkere halsband. Het vrouwtje heeft een iets bredere, gele oogstreep die rond de oorstreek doorloopt als onderscheid van het gele kwikstaart vrouwtje. 

image bird motacilla citreola 1200x498 enature.qa

Citroenkwikstaart ©enature.qa

 

In West-Europa is de citroenkwikstaart een vrij zeldzame dwaalgast. In Nederland tussen 1984 en 2000; 13 en tussen 2000 en 2013 24 bevestigde waarnemingen.

 

 

Northern Citrine Wagtail of Motacilla c.citreola Pallas, 1776 

De man heeft een donkergrijze rug

Verspredingsgebeid van de nominaat is Noordoost-Europa tot Midden Siberië.

 

Western Citrine Wagtail of Motacilla c.werae (Buturlin, 1907) 

De man heeft een lichtere asgrijze rug dan de nominaat.

Verspreidingsgebied van de ondersoort is Oost-Europa en breidt zich uit richting het westen (broedt regelmatig in de Baltische staten, Noord-Polen, Belarus (Wit-Rusland). Oekraïne richting het oosten naar Rusland.)

 

Zwartrugcitroenkwikstaart of Southern Citrine Wagtail of Black-backed Citrine Wagtail of Motacilla c. calcarata Hodgson, 1836 

De man heeft een zwarte of donkergrijze rug. Soms ontbreekt de intensiviteit op het achterste deel van de rug en wordt de kleur.

Verspredingsgebied is Iran oostwaarts naar het Himalayan gebergte.

 

Terug