Nachtzwaluw | soortbeschrijving

De nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus) is een vogel uit de familie van de nachtzwaluwen (Caprimulgidae), NIET verwant met de zwaluwen of met de gierzwaluwen. Soms ook 'geitenmelker', de letterlijke betekenis van de Latijnse naam Caprimulgus.

 

 Grootte  24,5 tot 28 cm
 Gewicht ♂ 51–101 g / ♀ 67–95 g
 Vleugelspanwijdte 52 tot 59 cm
 Verenkleed schutkleur; grijzig en kastanjebruin gestreept
 Snavel zwart
 Poten roodbruin
 Kenmerken ♂ witte vlekjes op de handpennen en witte uiteinden van de staartveren
 Juveniel vaalgeel

 

De nachtzwaluw is een vogel van het donker, tijdens de avond en de nacht vangen ze in hun vlucht meestal grote insecten, zoals nachtvlinders, libellen, kevers en vliegen. Karakteristiek is het ratelende geluid "Tjurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....urrrrrrrrrrrrrr", dat van ver te horen is, meestal alleen in het donker en in de broedtijd. Tijdens de balts slaan ze ook met hun vleugels tegen elkaar en bij het zien van een een vrouwtje vertraagt de man de ratel. De roep is een nasaal "Krullet". De meesten vinden dit onmiskenbare ratelende geluid lijken op een kwakende kikker samen met een tjilpende krekel.

 

 

In Nederkand broeden ze op de Veluwe en in Brabant, maar er zijn ook kleinere populaties in Drenthe, Limburg, Overijssel en op enkele plaatsen in de duinen. Ze broeden van mei tot augustus op heidevelden, zandverstuivingen en open dennenbossen, op de grond en op de kale bodem met 1 tot 2 broedsels per jaar. Ze maken geen nest, de eieren liggen op de grond, op de klae bodem onder een boom, bosje of struik. Het legsel bestaat uit 1 tot 2 eieren, die 17-21 dagen worden bebroed, vanaf het moment dat beide eieren gelegd zijn. Alleen het vrouwtje broedt en als zij aan een tweede nest begint, neemt de man het eerste nest over. De jongen zijn zelfstandig met 30 tot 35 dagen en beginnen vanaf de 15e dag met vliegoefeningen. Het is een langeafstandstrekker die in tropisch, vooral oost en zuidwest, Afrika en vertrekt vanaf eind augustus, soms al in juli, tot oktober/november in zuidwestelijke richting. Vanaf maart trekken ze weer terug om in april-mei weer in het broedgebied aan te komen.

 

Caprimulgus europaeus distr

Verspreidingsgebied zomer (oranje) en winter (blauw) van de nachtzwaluw ©nl.wikipedia.org

Terug