Uilenwerkgroepen

De vogelwerkgroep heeft 3 uilenwerkgroepen, ieder met één uilensoort.

 

Bosuilen Kerkuilen Steenuilen
Bosuil Ramon Nelissen  Kerkuil Herm Nelissen Steenuil Herm Nelissen 
Bosuil kop ©Ramon Nelissen Kerkuil ©Herm Nelissen Steenuil ©Herm Nelissen
Andre Seijkens, groepscoördinator Ralf Bovee, groepscoördinator Ton Hagens, groepscoördinator
Geert Lamers Jos Billekens Marcel Hendriks
Jos Billekens Hans Appeldoorn Aad van Leeuwen
  Ramon Nelissen Wim Nabben
  Koos Hermens   

Uilen

De uilen - de nachtploeg van de jagende vogels - behoren niet tot de roofvogels en zijn er zelfs niet mee verwant, al vertonen ze veel overeenkomsten. Uilen hebben overigens ook klauwen, maar dan met twee tenen naar voren en twee naar achteren en de kromme snavel is korter dan bij (dag-)roofvogels. Verder zijn uilen volledig aangepast aan jagen in het donker, hoewel er ook soorten overdag jagen. Bij veel uilen staan de ogen voor in de kop, zodat ze een groot binoculair gezichtsveld hebben, waarin ze diepte kunnen zien. Uilen hebben goed ontwikkelde oren, die ver uit elkaar staan, wat ze goed in staat stelt de richting vast te stellen waaruit een geluid komt. Deze kenmerken maken van uilen goede jagers. Door hun nachtelijke leefwijze worden ze soms ook nachtroofvogels genoemd. Uilen vormen een eigen orde, de strigiformes (uilen) en deze wordt onderverdeeld in de twee families Uilen (Strigidae) en Kerkuilen (Tytonidae).

 

In Europa leven 13 uilen; 6 in Nederland. (hieronder dik gedrukt). Een herkenningspunt is de kleur van de ogen (zie foto's). Hieraan kun je zien wanneer ze vliegen.

  • Dag-uilen vliegen overdag en hebben gele ogen;

steenuil (Athene noctua), velduil (Asio flammeus), sneeuwuil (Bubo scandiacus), dwerguil (Glaucidium passerinum) en sperweruil (Surnia ulula).

 

  • Schemer-uilen vliegen in de schemer en hebben oranje ogen;

ransuil (Asio otus), oehoe (Bubo bubo), ruigpootuil (Aegolius funereus), dwergooruil (Otus scops) en laplanduil (Strix nebulosa)

 

  • Nacht-uilen vliegen ’s nachts als het donker is en hebben bruin-zwarte ogen;

kerkuil (Tyto alba), bosuil (Strix aluco) en oeraluil (Strix uralensis)

 

  

 Top